Putini vizitatori vin in Bolivia pentru mancarea locala. Nu si de acum incolo, pentru ca La Paz – capitala Boliviei- va avea un punct de atractie fierbinte pentru gurmanzi. De la inceputul lunii aprilie aici s-a deschis Gustu, un restaurant patronat de partenerul lui rene Redzepi la celebrul Noma, numit de trei ori la rand cel mai bun restaurant din lume.
Gustu va face din putin cunoscuta bucatarie sud-americana o vedeta mondiala prin imbinarea stilului avangardist de a gati promovat de Meyer cu ingrediente locale, cum este carnea de lama.
Proiectul restaurantului l-a costat pe Meyer peste 1 milion de dolari si nu se vrea doar o destinatie pentru “foodies”. Va cuprinde si o scoala culinara care sa pregateasca viitori bucatari de top dintre cei cu posibilitati materiale modeste. In plus, veniturile obtinute vor fi destinate unei fundatii non-profit.
Intr-un interviu pentru The Guardian, Claus Meyer spunea inainte de deschidere, ca Bolivia este una dintre tarile ale carei biodiversitati este insuficient exploatata. Meyer vorbeste despre cel putin 10 tipuri de fructe exotice pe care nu le gasesti in alta parte, zeci de varietati de cartof, cafea si vinuri bune. Bucatarii care vor gati la Gutu se vor inspira si din bucataria locala si din mancarurile mai putin obisnuite pentru restaurante de top. La Gustu vor fi servite de la inimi de pui in sos tomat si quinoa, pana la sandvisuri cu sunca, ceapa si sos chilli.
Unul din aspectele importante pe care mizeaza noul restaurant este pretul. Pentru ca bolivienii nu sunt printre cei mai bogati oameni de pe planeta si preturile afisate de noul restaurant sunt la un nivel inferior restaurantelor de top. O masa cu 15 feluri de mancare un cocktail, un vin si un desert costa 135 de dolari, dar cel mai ieftin fel de mancare de aici nu trece de 7 dolari.
Sursa: The Guardian si Bloomberg
Foto: Bloomberg