Toti marii producatori de sucuri si bauturi racoritoare cauta formula perfecta pentru a reusi sa scoata pe piata o bautura sanatoasa, care sa nu mai fie criticata pentru continutul mare de substante nocive. Se pare ca raspunsul pentru ei vine de unde se asteptau mai putin: din resturile rezultate dupa producerea uleiului de masline. Mai exact, din apa ramasa dupa centrifugarea si separarea ei de uleiul de masline.
Un studiul facut la Universitatea Cadi Ayyad din Maroc a aratat ca unii fenoli care se gasesc in produsul rezultat in urma procesarii maslinelor sunt benefici pentru sanatate. “Includerea intr-o bautura a compusilor fenolici gasiti in aceasta apa ar putea avea ca rezultat reducerea incidentei bolilor cardiovasculare si a bolilor degenerative cronice” spun cercetatorii marocani.
Compusii fenolici din masline au proprietati antiinfalamtorii si, in plus, multe studii au aratat ca exista o legatura intre consumul de alimente bogate in polifenoli si scaderea riscului de deces din cauza bolilor coronariene.
Echipa de oameni de stiinta spune ca pentru a obtine resturi ale procesului de productie de o calitate superioara, trebuie tinut cont de felul in care sunt recoltate si depozitate maslinele, cum sunt procesate si cum este stors uleiul, pentru a fi siguri ca resturile ramase nu isi pierd substantele benefice. Adica, trebuie tinut cont de tempratura si pH-ul mediului in care sunt tinute maslinele pentru ca acestea sa isi mentina cantitatea de compusi fenolici.
Sursa: Foodnavigator