Potrivit Mediafax, Eugenia Cheng, matematician la universitatile din Sheffield (Marea Britanie) si Chicago (SUA), a ajuns la concluzia ca o pizza de dimensiuni mai reduse are o cantitate mai mare de ingrediente, pe cand pe o pizza mai mare toppingul este distribuit intr-un mod mai echilibrat.
Totul a pornit de la descoperirea ca o pizza cu diametrul de 30 de centimetri are cu 10% mai mult topping decat o pizza cu diametrul de 35 de centimetri. Matematicianul a aratat ca distribuirea ingredientelor variaza in functie de dimensiunea blatului si ca o pizza mai mica are mai mult topping decat o pizza mare, chiar daca se folosesc aceleasi cantitati de topping si aluat. Cantitatea de topping la fiecare imbucatura nu este influentata de grosimea blatului, ci de echilibrul care se formeaza intre ingrediente si aluat.
Matematicianul a folosit variabilele "a" pentru volumul constant de aluat si "t" pentru volumul constant de topping pentru a stabili formula matematica a raportului dintre topping si blat, pentru o imbucatura medie de pizza, constatand ca, pentru o pizza cu diametrul mai mic, cantitatea de topping la fiecare imbucatura este mai mare.
Eugenia Cheng a avut ideea acestei formule dupa ce lantul de restaurante PizzaExpress a rugat-o sa cerceteze de ce pizza Romana cu diametrul de 35 de centimetri, cu blat subtire si crocant, are un succes mai mare decat pizza clasica cu diametrul de 30 de centimetri.
Aceasta a descoperit ca secretul consta in proportia dintre diametrul aluatului si cantitatea de ingrediente distribuite - dat fiind ca, pe o suprafata mai mare, toppingul este distribuit pana spre marginile aluatului.Cei care prefera mai mult topping ar trebui sa aleaga insa pizza clasica cu diametrul mai mic.
"Imi place sa arat ca matematica se afla pretutindeni in jurul nostru si ca putem folosi matematica pentru a oferi o explicatie pentru ceea ce am descoperit prin intuitie, cum ar fi faptul ca blatul unei pizza mai mici are un risc mai mare sa ramana crud la mijloc", a afirmat Eugenia Chang.