Daca, pana de curand, o cafea tare parea sa fie solutia pentru tratarea mahmurelii, cercetatorii vin cu o noua rezolvare: sucurile care contin lamaie galbena si verde.
Cercetatorii chinezi au examinat 57 de bauturi, printre care ceaiuri din plante şi bauturi carbogazoase, inainte de a concluziona ca bauturile care contin lamaie galbena şi/ sau verde au cele mai bune efecte in tratarea mahmurelii.
Pentru inceput, cercetatorii au decis sa analizeze ce provoaca mahmureala şi au descoperit ca, mai mult decat alcoolul insuşi, procesul prin care corpul dilueaza bauturile alcoolice poate cauza simptome ca dureri de cap şi greata.
In momentul in care o persoana consuma alcool, ficatul ei elibereaza o enzima numita alcool dehidrogenaza (ADH), care transforma alcoolul etilic intr-o substanta numita acetaldehida, astfel ca mai putin alcool intra in fluxul sangvin. Apoi, aceasta este transformata intr-o alta substanta de o enzima numita dehidrogenaza aldehida (ALDH).
Cunoscand aceste informatii, cercetatorii de la Sun Yat-Sen University, din Guangzhou, au testat o serie de bauturi - ceaiuri, infuzii din ierburi şi alte bauturi carbogazoase - şi au examinat cum influenteaza ADH şi ALDH. Aceştia au descoperit ca bauturile pe baza de plante cresc durata procesului de ADH şi inhiba procesul de ALDH, astfel ca mahmureala poate dura mai mult.
In schimb, bauturile carbogazoase care contin lamaie s-au numarat printre cele care grabesc procesul ALDH, astfel ca alcoolul este metabolizat mai repede, iar perioada de mahmureala scade.
Tinerii si cei care consuma alcool in mod permanent dezvolta mai bine enzima alcool dehidrogenaza, aşa ca nu simt efectele secundare la fel ca persoanele in varsta.
Sursa: Mediafax