Maestrii haute cusine nu gatesc numai pentru cei 1% din pamanteni care le trec pragul in restaurantele lor. Impactul mancarurilor pe care le pregatesc si felul in care abordeaza ingrediente dintre cele mai diverse se reflecta si asupra celor care nu mananca de obicei la restaurante cu stele Michelin. Bucatarii care ne influenteaza viata sunt si lideri, si sustinatori ai unor cauze nobile. Asta scrie Time, in editia din noiembrie, in prefata listei celor mai influente 13 persoanlitati culinare.
Pe langa bucatri de top (Redzepi, Atala, Chang, Albert Adria, Yotam Ottolenghi) sunt inclusi si activisti, oameni de afaceri sau scriitori. Surpriza este lipsa de pe acesta lista de personalitati a unor femei celebre in bucatariile lumii. Nici Alice Waters, nici Elena Arzak, nici April Bloomfield sau Anita Lo nu s-au impus in selectia editorilor de la Time, care recunosc ca bucataria mondiala este inca un loc de joaca al barbatilor.
Singurele femei care apar in top fac parte din domenii conexe lumii culinare: Aida Battle – producator de cafea din El Salvador, Vandana Shiva – ecologista sau Ertharin Cousin - seful Programului de Alimentatie al Natiunilor Unite.
Cei trei bucatari de top de pe coperta au facut parte de mai multe ori din topul Times al celor mai importante persoane de pe planeta, iar prietenia ce ii leaga i-a convins pe editorii revistei sa le acorde primele locuri si in acest clasament al zeilor.
Sursa foto: Time