La prima strigare, fara sa stiu despre ce e vorba si fara sa gust, intre o amandina si un cupcake as alege cu ochii inchisi amandina, desertul copilariei mancat la cofetaria de la parterul blocului. Si ar mai fi si ideea preconceputa ca ne-am americanizat prea tare si nu mai era nevoie sa le importam si deserturile.

Daca deschid ochii si ma uit mai bine, uit de amandina si ma declar fan cupcake. Cum sa nu te indragostesti de un tort in miniatura? De ceva timp am dat in mania coptului de briose si am descoperit si frumusetea cupcake-urilor decorate cu creme catifelate, bombonici si fructe confiate. Evident, nu arata profesionist, dar de fiecare data cand ma infrupt din ele, infigandu-mi nasul in crema de deasupra parca ma afund in copilarie. Cupcake-ul a devenit pentru mine un fel de madlena a lui Proust si imi place sa cred ca multi dintre cei care le adora au acelasi sentiment.

Prima brioserie din Romania

Trebuia sa fie cineva si primul care sa le produca la nivel profesionist si la noi. Ma asteptam sa fie doua gospodine care si-au luat inima in dinti si au pornit o afacere de la ele din bucatarie. I-am descoperit pe cei de la Stephany’s care n-au nicio legatura cu o afacere inceputa in apartament. Desi ideea a aparut tot la cineva acasa.

Cei de la Stephany’s spun cu mandrie ca sunt primii. Un fel de pionieri in aceasta afacere dulce cu prajiturele speciale. Nu copiaza, dar se inspira din modelele americane si au venit cu sortimente pe placul pietei de la noi. In aproape o jumatate de an de la deschidere, magazinul colorat, amplasat pe o straduta din Dorobanti a atras privirile si poftele clientilor. Nu e aglomeratie sa te calci in picioare la ei, dar nu duc lipsa de curiosi care vin sa incerce ceva nou. “Segmentul cel mai numeros de public sunt tinerii intre 25 si 45 de ani, oameni care vor sa ofere cupcakes in dar celor dragi, apoi companiile care organizeaza evenimente sau le ofera ceva special angajatilor”, imi spune Stefania Oancea unul dintre asociatii care detin Stephany’s.

Imi contracareaza repede ideea ca produsele lor sunt exclusiviste prin pretul afisat. Sa dai 12 lei pe un cupcake nu e pentru buzunarul oricui. Dar Stefania imi spune ca au publicul lor si clienti care nu vin sa cumpere in fiecare zi desertul de la ei pentru a inlocui cornul de dimineata. „Sunt oameni care vor sa cumpere un cadou, sa surprinda placut pe cineva, sa se rasfete. Avem si oameni modesti care vin sa isi cultive gustul. Avem chiar si bunicute care vin sa cumpere un desert special pentru nepotii lor”, spune Stefania. Ea a fost cea cu ideea acestei afaceri.

 

Din dragoste pentru briose… 

Nebunia brioselor a inceput pentru Stefania in perioada concediului de maternitate. “Am inceput sa fac singura briose, nu cupcakes, acasa. Am luat retete de la o prietena si am incercat pentru prima data briosa cu morcovi”, mi-a povestit Stefania. Abia apoi a inceput sa descopere frumoasele cupcakes, briosele decorate cu frosting, cum ii spun americanii, sau pe romaneste glazura cremoasa, ciocolata, frisca, crema de branza, de mascarpone, bezea, colorata in tonuri vesele si decorata cu bombonici fine, fructe confiate sau chiar sclipici. “Mi-a placut diversitatea si imaginatia americanilor cand vine vorba de a face un cupcake. Mi-a placut ca sunt interesati sa afle ce isi doreste clientul, cum va fi evenimentul si apoi sa vina cu o idee de cupcake delicios. Mi-a placut cum imbina ingredinetele de baza cu diverse condimente”, spune Stefania.

Rezultatul? A inceput sa coaca tot mai multe cupcakes si sa le faca ori de cate ori venea cineva in vizita, de Sarbatori, pentru petreceri si zile de nastere. Dupa ce i-a exasperat pe toti le-a propus partenerilor, cu care mai are deschisa si alta afacere in Bucuresti : “Hai sa facem o brioserie!”. Au gasit un chef priceput, pe Ciprian Zobuian, si au pornit in cautarea briosei perfecte. Stefania imi povesteste ca lui Ciprian nu i-a fost usor cu pretentiile ei si ale celorlalti din echipa. “De fiecare data veneam si ii spuneam: mai pufoasa, mai cremoasa, mai umeda…” Intr-un final au selectat pentru deschidere vreo 22 de sortimente pe care le au in vitrina la Stephany’s.

Un desert bun de luat la terasa si la pachet

La Stephany’s e un loc intim, decorat in culori proaspete, unde briosele sunt servite pe farfuriute mici, iar pliculetele de zahar pentru cafea iti sunt aduse in stropitori mici de metal. Intri, admiri vitrina, te hotarasti cu greu ce sa alegi si cand in sfarsit te-ai decis...iti dai seama ca mai apare de undeva o tava cu niste cupcakes cu dovleac pe care nu poti sa le refuzi. Si daca esti prea plin ca sa mai poti inghiti inca una, poti cere la pachet. Pentru cei care nu sunt in Bucuresti e mai greu. Stephany’s livreaza in tara numai pentru evenimente speciale sau numai pentru comenzi mari.

Un desert potrivit pentru orice ocazie…

Prin nu stiu ce minune, un cupcake are darul de a-ti face pur si simplu ziua mai senina. Poate e doar aspectul de prajiturica cu mot, poate e doar textura de pandispan pufos si moale in acelasi timp, poate e gustul care in cazul lor se adapteaza la sezon. Cert e ca un cupcake merge si cu lumanarica de “La Multi Ani”, si cu panglicile de botez, si langa tortul cu etaj de la o nunta. Reactia e intodeauna aceeasi si am testat-o si eu cu cateva briose primite de la Stephany’s: "Wow…ce bine arata!"

Brioseria e abia la inceput, dar a primit deja comenzi destule pentru evenimente corporate, pentru petreceri private de la persoane publice. Cea mai insemnata comanda a fost cea de 700 de cupcakes pentru nunta Deliei Matache. A fost raiul dulce din coltul dedicat parjiturilor. Pentru Delia au facut un bufet de cupcakes dupa dorintele si preferintele ei. “Delia a ales arome de maracuja, capsuni, potocale si ciocolata si au fost decorate in culori lila, roz sau potocaliu”, imi spune Stefania.

Si nu e singura colaborare cu o vedeta. Impreuna cu Geta Voinea au realizat un signature cupcake, dupa dorintele hair stylist-ului. O gasesti in brioserie si te tenteaza cu arome de ghimbir, lime si menta. Au in plan si alte colaborari pentru astfel de deserturi. “Ne-ar placea sa lucram pentru un signature cupcake cu Dana Rogoz. E diafana si are o personalitate foarte placuta si mi se pare ca se potriveste foarte bine cu mesajul nostru...finete, voiosie”, imi spune Stefania.

…si pentru toate gusturile

In vitrina la Stephany’s se rasfata cupcakes cu ciocolata si umplutura de visine, cu fructe de padure, cu praline si nuci caramelizate, cu dovleac, cu prune, cu dulce de leche, cu morcovi, cu unt de arahide, cu portocale, straciatella si altele care mi-au furat privirea de cum am intrat. Pentru Craciun pregatesc o colectie noua care va fi disponibila pentru public de la sfarsitul lunii noiembrie. Va fi cu arome placute pentru iarna, imi spun cei de la Stephany’s, care nu au dezvaluit inca toata surpriza. Chef Ciprian mi-a spus doar ca ii dau idei cu propunerea mea de a face ceva cu multa scortisoara.

Nu stiu cum mai are timp de idei in conditiile in care coace si decoreaza alaturi de alti doi angajati cateva sute de cupcakes pe zi. Capacitatea medie e de aproape 1.000 cupcakes pe zi. Cele mai multe sunt comenzi deja stabilite, dar sunt si cele pe care le gasesti mereu in magazin din belsug, astfel incat sa nu se termine niciodata. Stefania Oancea imi spune ca nu exista una care sa fie in top drept cea mai ceruta. Ea ar manca oricand cu pofta un cupcake cu tiramisu, in timp ce chef Ciprian pariaza pe un cupcake cu nuci pralinate. Exista, insa, fani pentru toate sortimentele care sunt acum la vanzare. Au fost ca la un concurs de miss cu criterii dure de selectie si numai cele mai bune si cele mai aratoase au fost demne sa fie in vazul lumii.

Un desert cu personalitate

Pentru cine crede ca nu-i mare filosofie sa coci niste briose si sa le pui o floricica din crema il invit sa incerce sa faca si apoi sa le compare cu cele din fotografii. Mai mult ca sigur sunt gustoase, dar nu sunt la fel de aratoase. Asta a fost si parerea mea la prima vedere. Si nici cu mana lui chef Ciprian peste mana mea nu am reusit din prima sa fac un decor perfect. Iti trebuie un pic de siguranta si experienta ca sa fie aproape de ceea ce ar trebui sa arate. Mi-a placut, insa, sa imi decorez o serie de cupcakes pe care sa le gust acasa.

Am facut sondaj printre cunoscuti si pana si cativa barbati, care nu s-ar delecta in ruptul capului cu asemenea desert de fashoniste au spus ca sunt bune. Secretul lor sta in crema care formeaza o palarioara valurita deasupra lor si in umpluturile adaugate abia dupa ce briosele s-au copt. “O briosa e un aluat cu unt si orice pui inauntrul ei inainte de coacere se va lasa la baza pentru ca untul va face aluatul si mai moale atunci cand il pui la cuptor”, imi spune chef Ciprian.

Dincolo de aspectul care cucereste, e ceva copilaresc si sofisticat intr-un cupcake, asa cum nu e in nicio alta prajitura de felul ei. E acel ceva care raspunde instinctului ce il face pe un adult sa citeasca Harry Potter si sa se uite inca la desene animate. E acel sentiment ca sunt permise chiar si pentru cele care tin dieta pentru ca sunt atat de mici si nu par sa aiba prea multe calorii. E placerea de a te rasfata cu un desert care sa te surprinda.

Adresa Stephany’s: Str. Putul lui Zamfir,nr.6, Bucuresti

Site : stephanys.ro

Sursa foto: Stephany's si Foodstory