"Este pentru prima data cand prezentam acest proiect care este aproape finalizat. Aceasta fundatie a fost conceputa timp de trei ani, cu mai multe schimbari, iar acum putem sa spunem ca proiectul este finalizat in procent de 95%", a declarat Ferran Adria, intr-o conferinta organizata de cotidianul El Periodico.
Dupa ce si-a inchis in iulie 2011 restaurantul elBulli, recompensat cu trei stele Michelin si desemnat de cinci ori drept cel mai bun restaurant din lume, Ferran Adria s-a concentrat asupra infiintarii acestei fundatii. Fundatia elBulli va fi prezentata pentru public, in mai, la Barcelona si isi va deschide portile in 2015.
Citeste si: Ferran Adria - arhitectul bucatariei spaniole care a intrecut faima lui Gaudi
Ea va fi compusa din trei ramuri: elBulli 1846, care va organiza o expozitie despre istoria gastronomiei; elBulli DNA, un laborator de inovatie culinara, si Bullipedia, o enciclopedie gastronomica regrupand retete si ingrediente.
Ferran Adria si-a gandit la inceput proiectul ca un simplu laborator de idei, a dezvaluit el, marti. Insa succesul inregistrat de expozitia dedicata restaurantului sau, organizata la Barcelona si la Londra, l-a facut sa se razgandeasca.
"Va exista intr-o parte un spatiu pentru expozitie si de cealalta parte va fi un spatiu creativ", a declarat celebrul maestru bucatar spaniol.
"40 de persoane venite din lumea intreaga, bucatari, designeri si arhitecti" vor lucra in laboratorul elBulli DNA, "in care vom colabora pentru a obtine un plus de eficienta si de inovatie, al caror rezultat final va fi asociat bucatariei si va fi prezentat pe internet", a precizat Ferran Adria.
Fundatia va functiona in fostul restaurant elBulli, aflat la cativa kilometri de granita cu Franta.
Pentru a amenaja spatiul de expozitie, Ferran Adria trebuie sa isi mareasca fostul restaurant, aflat in micul golf Cala Montjoi, in parcul natural Cabo de Creus, pe coasta nord-estica a Cataluniei.
Pentru aceasta transformare, acesta are nevoie ca o lege care protejeaza parcurile naturale sa fie modificata. Autoritatile regionale s-au declarat dispuse sa colaboreze in acest sens, generand o serie de critici din partea anumitor asociatii ecologiste.
"Nu va exista niciun impact asupra mediului. Este vorba de un proiect social. Vom cauta consensul si o ambianta buna", a adaugat, marti, Ferran Adria.
Ferran Adria a revolutionat gastronomia de lux incepand cu mijlocul anilor 1990, odata cu lansarea bucatariei sale, numita "moleculara", un termen refuzat de maestrul catalan, care a dezvoltat o gama de geluri, agenti de ingrosare, emulsii si diverse retete pe baza unor elemente naturale.
ElBulli era considerat unul dintre cele mai rafinate si originale restaurante din lume. Spaniolii il privesc pe Adria ca pe un varf de lance in inovarea traditiei gastronomice, permitand Spaniei sa exporte idei si produse gastronomice in toata lumea. Restaurantul cu 50 de locuri avea peste doua milioane de cereri pe an, pentru 8.000 de feluri de mancare servite. Numele fericitilor clienti era hotarat, de cele mai multe ori, prin tragere la sorti.
Acestia erau serviti cu 40 de portii mici de mancare, contra unui pret de 250 de euro de persoana.