Zilele de nastere au acelasi ritual: toata lumea canta “La multi ani”, sarbatoritul isi pune o dorinta si sufla in lumanari si abia apoi taie tortul. Noi studii publicate in revista Psychological Science, arata ca acest ritual nu numai ca ne face sa ne simtim bine, ci poate imbunatati si gustul tortului pe care urmeaza sa il mancam.
Aceeasi regula se aplica chiar si cu alte ocazii, chiar daca nu implica urari de sarbatoare. Orice ritual, oricat de mic, ne schimba si perceptia asupra gustului, sugereaza cercetatorii de la Universitatea din Minnesota, SUA.
Acestia au facut 4 experimente diferite pentru a descoperi felul in care activitatile si ritualurile pe care le facem inaine sa mancam ne influenteaza perceptia.
In primul dintre ele, unii dintre participanti au fost rugati sa manance o bucata de ciocolata dupa ce un urmeaza un set detaliat de instructiuni. Restul au fost rugati doar sa se relaxeze putin si apoi sa savureze ciocolata. Cei care au avut mai mult de asteptat, indeplinind toate instructiunile, au declarat ca desertul a fost mai bun si mai placut.
In al doilea experiment, cercetatorii au descoperit ca subiectii au apreciat mai mult mancarea cu cat au asteptat-o mai mult. Iar in ultimele doua experimente, cercetatorii au arata ca implicarea personala in prepararea unui anumit produs, pe care urmeaza sa il mancam, ne face sa simtim un alt gust. De exemplu, daca doar urmarim pe cineva cand face o limonada, nu o vom percepe ca pe o bautura mai buna.
Desi astfel de ritualuri par nesemnificative, cercetatorii americani spun ca efectele pe care le produc sunt sesizabile.
Sursa: eurekalert.org