Mancati mai multe legume, va spun medicii. Atunci, de ce sa nu consumati mai multi cartofi prajiti, de exemplu? Legume inseamna de fapt vegetalele cu un continut bogat de apa: rosii, castraveti, ardei, dovlecei. Pe de alta parte, leguminoasele contin preponderent amidon. In aceasta categorie intra cartoful, fasolea sau mazarea.
Dintre legumele bogate in apa, este indicat sa consumati tot timpul anului dovlecel. "Dovlecelul se combina foarte bine atat cu cerealele, cat si cu proteine si vegetale si animale. Din acest motiv se poate consuma la o masa alaturi de ou sau de branza", explica dr. Andreea Dragomirescu, nutritionist.
Asadar, e corect, spre exemplu, sa faceti o tocanita din carne cu dovlecel si alte legume. Dar nu o tocanita din cartofi cu adaos de carne. Acesta deoarece amidonul interzice digestia carnii, pe cand apa biologica din dovlecel o favorizeaza.
"E un substitut asa cum poate fi si morcovul, si conopida sau brocoli care, spre deosebire de cartof, au mai putine calorii, asta e toata ecuatia", a spus dr. Serban Damian, nutritionist.
Toate aceste legume se soteaza in apa si in sucul propriul. Nu in ulei: "Un dovlecel prajit este la fel de nociv ca un cartof prajit, insa din punct de vedere al caloriilor si al compozitiei are o cantitate mai mica de calorii, o cantiate mai mica de carbohidrati", a dezvaluit dr. Damian.
Nu va ganditi la un gust fad. Sa luam de exemplul spagetelor bologneze. Contin o combinatie nefasta intre paste si carne. Ce-ar fi sa sotati bucati de dovlecel in suc de rosii, condimentat cu busuioc, cimbru si oregano si sa le montati peste spaghete? Tocmai ati obtinut o reteta perfecta nutritional. Iar totul poate fi asezonat cu flori de dovlecel, preparate tot in suc de rosii.
Afla mai multe in reportajul "Ce se intampla, Doctore?":