Pana pe 29 septembrie, la Somerset House din Londra expozitia despre El Bulli, Ferran Adria si Arta Culinara e deschisa pentru publicul larg. Printre exponatele de aici se gaseseste si o lista a celor mai importante sfaturi pe care echipa de la El Bulli le poate da bucatarilor din lumea intreaga care vor sa revolutioneze gatitul, asa cum au facut-o ei prin bucataria moleculara.
„Biblia” echipei lui Ferran Adria cuprinde o sinteza a celor mai importante reguli care definesc stilul lor de gatit revolutionar. Iata-le pe cele mai importante:
1. Ingredientele de calitate isi pierd valoarea daca bucatarul nu are experienta
Ferran Adrià stie ca pentru a prezenta clientilor mancare buna, nu sunt suficiente ingrediente scumpe. Mai ai nevoie si de o echipa de bucatari pasionati si cu suficienta pregatire. Poate de aceea, din bucataria de la El Bulli au pornit sa cucereasca lumea bucatari precum Grant Achatz sau Jose Andres.
2. Trateaza un morcov cu aceeasi importanta cu care tratezi o friptura
Valoarea unui ingredient nu e data de pretul de pe eticheta. De aceea, El Bulli a avut succes cu felurile sale de mancare bazate pe ingredinete simple: legume, peste si fructe de mare.
3. Pastreaza puritatea ingredientelor
Echipa de la El Bulli a promovat pastrarea gustului de baza, prin tehnici care sa nu il altereze, chiar daca prezentarea nu e intotdeauna cea obisnuita.
4. Invata toate tehnicile de gatit: de la cele clasice, la cele moderne
Ca sa poti explora intregul potential al ingredientelor trebuie sa cunosti bine secretele bucatariei. Un bucatar bun stie tehnicile clasice, dar si putin din noile trenduri cum este bucataria moleculara.
5. Experimenteaza noile aparate si electrocasnice
Pentru a avansa si pentru a putea sa prezinti cele mai spectaculoase feluri de mancare trebuie sa experimentezi, sa fii deschis la nou, sa incerci ultimele aparitii in domeniu: de la ustensile, pana la echipamente.
6. Un fel de mancare trebuie sa stimuleze toate simturile
Fiecare fel de mancare trebuie sa surpinda si sa te stimuleze. Ferran Adria a sustinut, de altfel, intotdeauna ca mancarea trebuie sa provoace cel “de-al saselea simt” pe langa incantarea gustului, mirosului, privirii sau auzului.
7. Concentreaza-te pe dezvoltarea unor noi tehnici, nu a unor noi retete
Este ceea ce Adria si echipa lui isi doresc acum prin El Bulli Foundation, formata dupa inchiderea restaurantului. Ferran Adria se concentreaza acum pe cercetarea si inovarea unor tehnici de gatit, si nu pe retete surprinzatoare.
8. Sparge barierele intre aperitiv si desert
Bucatarii de la El Bulli erau mandri ca pot prezenta niste preparate surpriza, care la prima vedere nu se incadrau in liniile clasice. Unul dintre ele era “sorbetul de sake” invelit in nori si decorat cu fasii de pastrav.
9. Reorganizeaza structura clasica de prezentare
Uita de traditionala farfurie in care sa pui produsul, sosul si cateva elemente de decor. Felurile de mancare pot sa nu aiba sos sau pot sa nu aiba dcor. Supa nu trebuie sa fie servita in bol si nici macar in forma lichida. Chiar daca tehnicile moleculare sunt greu de atins pentru un bucatar obisnuit, supa poate primi alt aspect prin simpla transformare a sa intr-un jeleu.
10. Pastreaza traditia bucatariei locale
Traditional nu inseamna neaparat invechit. El Bulli credea in bunatatile bucatariei catalane, dar le prezenta sub forme noi, inovatoare.
Sursa foto: Flickr - Edsel L