Auguste Escoffier este considerat un fel de monstru sacru printre bucatarii lumii. Bucataria stilata, acea haute cuisine cu care Franta se mandreste, nu ar fi fost la fel daca Escoffier nu ar fi adaptat-o la cerintele secolului XX. Nici ordinea si disciplina, regulile si conduita in bucatariile restaurantelor nu ar fi astazi atat precise daca Escoffier nu si-ar fi impus cuvantul in acest domeniu.
Statutul de idol i-a fost coborat, insa, cu o treapta dupa ultimul documentar realizat de BBC. Maestrul bucatar este numit escroc si acuzat de furt. Acuzatiile se bazeaza pe o declaratie semnata chiar de Escoffier in care marturiseste totul.
Hotie de milioane
Auguste Escoffier (1849-1935) si cel mai cunoscut hotelier din istorie, César Ritz (1850-1918), au patronat la finalul secolului XIX, bucataria celebrului Hotel Savoy din Londra. Au fost concediati in 28 februarie 1898. Motivul oficial a fost acela ca invitau la mese scumpe, pe cheltuiala hotelului, potentiali investitori in noua lor afacere – Hotelul Carlton, deschis de curand.
Cei doi au fost acuzati ca au jefuit, practic, hotelul de vinuri si tarii in valoare de 3.400 de lire sterline numai in primele 6 luni ale anului 1897. Si tot la aceeasi suma se ridicau si cheltuielile pe care Savoy le-a suportat pentru bauturile pe care le-au consumat managerii, angajatii si staful hotelului. In banii de azi, valoarea ajunge undeva la peste jumatate de milion de lire steline.
Marturisirile celebrului Escoffier au socat si mai mult. Bucatarul a declarat ca obisnuia sa ia mici comisioane, daruri si mita de la cei care aprovizionau hotelul Savoy. Atat de neinsemnate erau “darurile”, incat acestea s-ar ridica azi la valoarea de 1.4 milioane de lire sterline.
Administratia hotelului a devenit suspicioasa in 1895, cand facturile au crescut considerabil, dar profiturile de pe urma bucatariei au scazut. Ritz si Escoffier nu au fost singurii concediati. O data cu ei au plecat si seful chelnerilor, si alti angajati.
Desi initial s-a dorit ca acesta afacere murdara sa fie rezolvata fara valva, tocmai pentru ca era Jubileul de Diamant al Reginei Victoria, iar Savoy dorea sa nu piarda dreptul de a organiza dineuri pentru ceremonii, totul a iesit la iveala dupa ce acuzatii au decis sa faca la randul lor plangere. Asa s-a ajuns la anchete mai ample si la declaratii date la politie in care acuzatii marturiseau totul.
Poveste tinuta la secret
Si chiar daca Jubileul de diamant s-a tinut la Ritz si la noul Carlton, Hotelul Savoy a tinut totul la secret. Declaratiile date de Escoffier si ceilalti acuzati de furt au ajuns pe masa unui reporter de la The Observer in 1983, care a impins ancheta mai departe si a cerut celor de la Savoy sa faca sapaturi in arhive. A reusit sa obtina chiar si recunoasterea autenticitatii semnaturii de pe declaratie. Pe aceasta poveste risca sa se aseze praful, daca reporterul Paul Levy nu ar fi sustinut inca o data faptele in ultimul documentar BBC.
Se prea poate sa nu fii impresionat de o istorie atat de veche si intr-o tara atat de “furata” ca a noasta. Exista, insa, si o morala. Daca vrei sa fii escroc, fii faimos pentru altceva si probabil lumea va uita de marele furt.
Sursa: The Guardian