Ce poate fi mai bun vara decat o rosie coapta, culeasa cu mana ta, inca fierbinte de sub razele soarelui. Nu ii trebuie mai mult de un praf de sare ca sa isi dezvaluie adevaratul gust si sa te faca sa iti doresti mai mult. Rosiile sunt unul dintre cele mai consumate alimente in sezonul cald . Pe cat sunt de gustoase, pe atat de multe lucruri interesante sunt de spus despre ele.
1.Rosia este, de fapt, un fruct.
Chiar daca toata lumea o stie drept leguma, din punct de vedere botanic ea este un fruct. Totusi, in 1893, Curtea Suprema din SUA, aproba un act care prevedea ca rosiile intra sub incidenta taxelor pentru legume, asa cum erau cunoscute in limbajul popular.
2. Rosia era considerata otravitoare.
In secolul XVIII, multi europeni de rand se temeau sa manance rosii pentru ca multi aristocrati se imbolnavisera dupa consumul lor. Rosiile erau numite pe atunci “mere otravitoare”. Insa nu rosiile in sine erau problema, ci platourile si vesela din metal pe care erau servite. In acea perioada se foloseau vase din cositor si plumb, iar in contact cu rosia acida, traformau rosia intr-un aliment cu potential periculos pentru organism.
3. Cel mai mare producator de rosii din lume este China, urmata de Statele Unite.
In 2008 de exemplu, intreaga productie de rosii la nivel mondial s-a ridicat la 125 de milioane de tone.
4. Rosiile nu se pastreaza in frigider.
Aerul rece opreste procesul de coacere, cel care asigura gustul bun. In plus, aerul rece din frigider le strica textura, rupand membranele din interiorul rosiei. Cel mai bine e sa pastrezi rosiile la temperatura camerei, departe de lumina directa.
5. Rosiile sunt originare din America de Sud, unde au fost cultivate de azteci si incasi.
Primul soi de rosii nu era ROSU, ci galben. Acesta a ajuns, adus de colonisti, si in Europa unde italienii le-au numit “mere de aur”. De aici si numele pe care rosia inca il pastreaza in Italia astazi: pomodoro.
6. In toata lumea sunt in jur de 10.000 de varietati de rosii.
7. Cea mai mare rosie din lume a crescut in Oklahoma, SUA, in 1986.
Cantarea 3,5 kg si a fost folosita la preparea sanvisurilor pentru 21 de persoane
8. Semintele de rosii au fost trimise in spatiu pe Statia Spatiala Internationala, pentru a urmari efectele graviatiei zero asupra germinarii lor, atunci cand sunt aduse inapoi si planatate pe Pamant. China s-a laudata deja ca din astfel de seminte plimbate prin spatiu s-au obtinut rosii gigant.
9. Frunzele si coditele de rosii pot fi otravitoare, deoarece contin atropina, o substanta chimica cunoscuta sub numele de glicoalcaloid. Aceasta poate provoca dureri stomacale, dar si nervozitate. Se spune ca si rosiile verzi, necoapte, au o cantitate mica din aceasta substanta.
10. Rosiile au numeroase festivaluri dedicate in lume, dar cel mai faimos este La Tomatina din regiunea Valencia, Spania. Are loc in fiecare an, in ultima miercuri din luna August si atrage mii de turisti. Cel mai important moment al festivalului este bataia cu rosii coapte in care se arunca in de 150.000 de rosii intre participanti.