Sunt mai multe tipuri de creson, dar toate fac parte din aceeasi familie cu mustarul si dau aceeasi aroma puternica asemanatoare cu piperul atunci cand sunt folosite in preparate. Poti folosi cresonul intr-o multime de retete de primavara: in salate si supe, langa fripturi de vita sau pui, pentru o aroma iute si condimentata in legume trase la tigaie sau piureuri, in unt aromat sau sosuri albe. Cresonul poate fi sotat de unul singur, la fel ca spanacul, in unt pentru a fi servit ca granitura.

Inainte sa cumperi trebuie sa stii sa faci diferenta intre diferitele tipuri de creson.

Cresonul de gradina (Lepidium sativum) poate fi cultivat in ghivece pe balcon, avand grija sa il feresti de caldura puternica. Are frunze mici si este numit si iarba piperata. Este folosit in salate, sandvisuri, supe, omlete sau presarat peste oua fierte. Are un gust pregnant asemanator cu hreanul.

Cresonul timpuriu (Barbarea verna) creste frumos in gradina udat din belsug si ferit de soare. Nu seamana cu primul pentru ca are frunze mai mari, de un verde inchis. Este folosit in salate sau pentru a adauga un gust piperat in amestecurile de legume si verdeturi folosite in retete.

Cresonul de apa (Nasturtium officinale) este mare iubitor de apa, dupa cum ii spune si numele si creste precum nuferii la suprafata ei. Si frunzele si tulpinile subtiri sunt comestibile si sunt folosite in salate.

Cele mai fericite si gustoase combinatii sunt intre creson si iaurt, castravete, ou, branza de capra, tofu, ciuperci, cartofi, orezuri, carnuri la cuptor.

Foodstory.ro iti recomanda cele mai bune retete de primavara. Spor la gatit!