The Amateur Gourmet sau Adam Roberts a gatit titmp de un an cu 50 de masterchefi: de la Alice Waters la José Andrés, a petrecut sute de ore cu ei in bucatarie, s-a intors acasa si a adaptat 150 de retete pentru bucatarii amatori si a scris o carte.
Cele mai bune 10 trucuri care sa te transforme intr-un bucatar mai bun le-a impartasit si cu Huffington Post.
1. Gateste mai des! Se spune ca repetitia e mama invataturii. In cazul de fata, repetitia iti da siguranta, te ajuta sa deprinzi tehnici de baza fara de care nu poti trece la nivel profesionist. Aproape toti marii bucatari au trecut printr-o scoala culinara si gatesc in fiecare zi in restaurante (ale lor sau ale altora). Asta inseamna ca au gatit sau gatesc de mai multe ori acelasi fel de manacare pana ajung la perfectiune. Gateste de cel putin trei ori pe saptamana si ai sa vezi cum evoluezi.
2. Gateste ceea ce iti place! Cum sa ii convingi pe altii sa manance ceea ce prepari daca nici tu nu ai manca? Cand gatesti, mai ales daca esti incepator, ar trebui sa pregatesti cele mai delicioase retete si nu neaparat cele mai sanatoase sau potrivite pentru dieta. Incearca lasagna cu extra branza, costite de porc glazurate, tort cu multa ciocolata. Daca gatesti mancarea ce iti face tie placere, ai toate sansele sa le placa si celor din jur. Toti marii bucatari gatesc in primul rand ce le place lor.
3. Cauta-ti radacinile! Cu atatea bucatarii internationale care isi prezinta delicatesele e greu sa alegi ceea ce te reprezinta mai bine. De aceea, e important sa mergi inapoi catre radacini, catre felurile de mancare din istoria familiei tale. Incepe cu o supa pe care numai mama ta stia sa o faca sau cu o reteta de prajitura mostenita de la bunica. Ti-e greu sa te identifici asa? Noi am putea adapta sfatul lui Adam Roberts alegand bucatariile traditionale romanesti. De exemplu, daca ai copilarit in Moldova cu siguranta coltunasii iti vor aduce aminte de acasa.
4. Foloseste ustensilele potrivite! Asta iti va salva mult timp in bucatarie. Sunt esentiale atunci cand trebuie sa toci/ tai/ bati/ intorci ingredinetele in timp ce gatesti.
5. Nu fii zgarcit cand cumperi mancare! Adam Roberts stie care va fi prima reactie la acest sfat. Multi se lupta sa isi hraneasca toata familia, nu sa puna cea mai buna bucata de branza pe masa. Dar, spune Roberts, cei mai buni bucatari folosesc ingredinente de top. Chiar daca nu iti permiti cele mai scumpe produse poti sa incerci sa cumperi ingredientele esentiale la o calitate peste medie. Adica, nu te zgarci la uleiul de masline, la unt, la otetul balsamic, la un bacon adevarat sau la condimente. Ele fac diferenta in mancare.
6. Fii indraznet in bucatarie! Incerca lucruri noi, tehnici noi si exerseaza. Asa iti poti cizela calitatile si iti poti dezvolta simturile, astfel incat gatitul sa devina ceva natural. Numai asa vei putea sa fii atat de priceput incat sa adaugi putin mai multa sare, dar sa nu faci neaparat o mancare sarata. Sau sa caramelizezi zaharul fara sa il arzi.
7. Si aspectul conteaza. Degeaba ai gatit o mancare gustoasa daca nu stii sa o prezinti frumos. Impactul vizual e la fel de mare ca acela al gustului. Chiar daca gatesti doar pentru tine nu renunta la ideea de a-ti aranja placut farfuria.
8. Gateste pentru prieteni! Cu cat sunt mai multi, cu atat mai bine. Recunoaste ca pentru tine nu ai face intotdeauna efortul de a pregati o cina ca la carte. Cu cat audienta e mai mare, cu atat vei dori mai mult sa iasa totul perfect.
9. Fii deschis sa incerci gusturi noi! Cand esti bucatar nu exista prejudecati. Nu exista: “eu nu mananc carne/ fructe de mare/ zahar” (cu exceptia cazurilor medicale, evident). Nu poti sa intelegi gusturi daca NU gusti. Incearca din cat mai multe bucatarii si din cat mai multe culturi pentru a putea sa transpui doar unele arome in mancarurile tale preferate.
10. Relaxeaza-te! Un pahar de vin, muzica preferata sau orice altceva iti face palcere poate fi langa tine in bucatarie in timp ce gatesti. Marii bucatari au astfel de trucuri pentru ca a gati, pentru ei, nu e o corvoada si nici un job la care merg fara chef diminieata. E o placere, spune Adam Roberts.