Gelato si inghetata sunt doua deserturi pe baza de lactate, arata si au gust similar. Gelato este considerata cel mai des ca fiind varinata italiana a inghetatei pe care o stim noi, dar pe langa asta cele doua difera ca metoda de preparare, textura si chiar calitati nutritionale. Iata ce trebuie sa stii ca sa le deosebesti:
Intre gelato si inghetata este o diferenta de textura. Gelato este mai cremoasa. Este preparata din lapte slab si o cantitate mica de smantana, ceea ce o face mai saraca in grasimi, dar in acelasi timp o face sa se topeasca mai repede. Partea buna este ca aromele sunt mai puternice. Gelato ingheata mai greu si de aceea este pregatita si pusa la congelat in portii mai mici.
A doua diferenta apare in procesul de pregatire. In inghetata este incorporat mai mult aer, ceea ce o face sa aiba mai mult volum. Gelato este amestecata mai incet, astfel incat aerul sa fie cat mai putin.
O diferenta importanta intre gelato si inghetata este numarul de calorii. O cupa de gelato are 150-170 de calorii, in timp ce aceeasi cantitate de inghetata are de la 200 de calorii in sus. Bineinteles ca acestea variaza si in functie de ingredientele din care sunt preparate.
Inca un punct care le diferentiaza este indulcitorul folosit in prepararea lor. Daca pentru inghetata se folosesc siropuri, producatorii traditionali de gelato au ramas fideli zaharului. Gelato se pastreaza la o temperatura putin mai mare decat inghetata din cauza densitatii sale. De aceea, o cupa de gelato va avea o textura ferma, dar nu va fi la fel de tare ca inghetata.
Indiferent pe care dintre cele doua o preferi cu siguranta te rasfeti cu ele vara. Te provocam sa incerci cateva retete de inghetata pe care sa le prepari acasa.