Cardamon
Cardamon (sau cardamom asa cum il mai gasesti scris) face parte din aceeasi familie cu ghimbirul sau turmericul, toate plante extrem de folosite in bucataria indiana, dar si in alte bucatariile asiatice. Sub coaja tare si verde (exista si varietati negre sau albe) se ascund 1-2 seminte mici, pline de aroma.
Citeste si: Cum sa gatesti cu cardamon
Gust: dulceag si piperat cu arome de citrice.
Perfect pentru: preparate indiene si scandinave, ceaiuri, prajituri cu fructe
Cea mai buna reteta de testat:
Piper Cayenne
Cel mai iute piper pe care il poti folosi in bucatarie este laudat si pentru proprietatile sale benefice asupra metabolismului. Capsaicina, cea care ii da aroma de foc, este apreciata pentru puterea sa de a arde grasimile intr-un ritm alert.
Gust: iute, cu note afumate
Perfect pentru: preparate mexicane, sosuri chili, preparate cu oua, peste sau legume
Cea mai buna reteta de testat:
Scortisoara
Un condiment atat de versatil incat il poti folosi nu doar in retete dulci. Este indicata in curele pentru cresterea imunitatii datorita efectului sau antimicrobian, iar cea mai simplu mod in care o poti consuma este sa adaugi un praf de scortisoara in cafeaua de dimineata.
Citeste si: 40 de utilizari pentru scortisoara
Gust: dulce, iute
Perfecta pentru: preparate mexicane si grecesti, pentru amestecuri de condimente, pentru fructe
Cea mai buna reteta de testat:
Cuisoare
Cuisoarele sunt, de fapt, muguri de flori uscati. De aceea, aroma lor este atat de puternica si e nevoie doar de cateva pentru a da gust preparatelor. Sunt un antioxidant puternic si au puteri miraculoase in tratarea depresiilor, spun studiile.
Gust: dulce-aromat
Perfect pentru: preparate indiene sau sud-americane, ananas, carne de porc, sosuri chutney si vin fiert
Cea mai buna reteta de testat:
Chimion
Are o aroma puternica, asa ca nu este nevoie decat de putin pentru a condimenta mancarurile. Este o aroma raspandita in bucatariile din Nordul Africii, din Asia si din America de Sud.
Gust: amarui, bogat, cu note de nuci
Perfect pentru: preparate mexicane si asiatice, in tocanite marocane, supe, tacos si sosuri
Cea mai buna reteta de testat:
Seminte de fenicul
In medicina traditionala iraniana sunt folosite pentru proprietatile lor antioxidante, antiinflamatorii si antimicrobiene. In bucatarie sunt un ingredient al preparatelor mediteraneene si mai ales italiene.
Citeste si: Un ingredient surprinzator. Cum sa gatesti cu fenicul
Gust: intre lemn dulce si anason
Perfect pentru: preparate italiene, carnati, paine, peste, porc, paste
Cea mai buna reteta de testat:
Nucsoara
Numele te poate induce in eroare. Nucsoara este, de fapt, samburele unui fruct asemanator cu piersica si nu o nuca. Este apreciata mai ales in bucatariile asiatice, iar in Europa a ajuns pe filiera portugheza. Se combina perfect in arome cu scotisoara si cimbrul, iar notele sale de portocala si lamaie o fac preferata in prajituri. In multe bucatarii, cum e cea greceasca, nucsoara este, insa un condiment pentru carnuri.
Gust: dulce, usor picant, cald
Perfect pentru: prajituri, sosuri, preparate pe baza de lapte sau smanatana (cum sunt cremele sau budincile), amestecuri de condimente pentru carnuri
Cea mai buna reteta de testat:
Sofran
Despre el stii deja ca este unul dintre cele mai scumpe condimente ale lumii. De la paella spaniola si celebra bouillabaise din sudul Frantei, pana orezurile italiane si indiene, sofranul si-a facut loc in bucatariile calde ale lumii aducand nu numai gustul usor amarui si aroma florala, dar si culoarea aproape asemanatoare cu a aurului.
Citeste si: Cum sa folosesti sofranul la gatit
Gust: usor amar, dar in acelasi timp usor dulceag
Perfect pentru: preparate din bucataria spanioal, indiana, nord africana risotto, paella
Cea mai buna reteta de testat:
Turmeric
Este numit si “sofran indian”, datorita culorii sale puternice, care il face atat de cunoscut in curry sau in colorarea naturala a mustarurilor. Face parte din aceeasi famile cu ghimbirul si este renumit in medicina traditionala chineza si indiana pentru proprietatile antiinflamatorii.
Citeste si: Ce este turmericul si cum sa il folosesti
Gust: usor amarui
Perfect pentru: preparate indiene sau marocane, carne de pui, carne de miel, tocanite, feluri cu orez
Cea mai buna reteta de testat:
Anason stelat
Numele ei vine tocmai de la forma asemanatoare cu o stea. Se spune ca este suficient sa mirosi o bucata de anason stelat atunci cand esti stresat si vei simti imediat o detensionare.
Gust: puternic, asemanator lemnului dulce, usor iute
Perfect pentru: bucataria chineza si indinana, deserturi, fructe coapte, vin fiert, sosuri
Cea mai buna reteta de testat: