1. Covoras de bambus pentru sushi
Covorasul din bambus este foarte util, mai ales daca esti incepator si nu ai inca dexteritate in prepararea sushi-ului. Pe piata se gasesc in general doua tipuri de covoras: unul mai ieftin, cu ambele parti ale saltelutei rotunjite - acesta nu e bun. Cealalta varianta s-ar putea sa te coste un pic mai mult, insa are o parte rotunjita si una plata. Atentie – sa nu pui niciodata covorasul din bambus in masina de spalat vase. Iata o varianta foarte convenabila aici.
2. Nori - alge japoneze pentru sushi
Nu te poti apuca de gatit daca nu ti-ai cumparat nori, acele foi uscate de alge care se folosesc pentru impaturirea mai multor feluri de sushi, tinand laolalta ingredientele. Foile de alge trebuie sa fie uscate atunci cand le cumperi. Atunci cand ating orezul, acestea devin lipicioase si se comporta ca un invelis ferm pentru rulourile de sushi. Pe langa partea functionala, acestea au o aroma speciala si proprietati nutritionale importante.
3. Orez pentru sushi
Japonezii au un orez special pentru sushi, care se mai numeste si "shari". Acesta se fierbte timp de 6-8 minute, dupa care se condimenteaza cu otet de orez, astfel incat sa aiba acel gust de “orez de sushi”. Il gasesti in magazine cu siguranta.
4. Kombu
Kombu sau Konbu este o alga marina bruna, folosita in mai multe preparate din bucataria japoneza. Kombu se adauga in apa in care fierbe orezul si este considerata un ingredient important in crearea gustului Umami.
5. Hangiri
Este un bol din lemn, folosit in prepararea orezului. Functia lui principala este aceea de a raci mai repede orezul. Pentru ca este destul de scump, multe persoane aleg sa il inlocuiasca cu un bol din plastic - e ok si aceasta varianta, cat timp nu se foloseste un bol metalic. Un hangiri simplu costa intre 25 si 50 dolari, pe cand unul profesional, folosit in restaurante, costa cateva sute de dolari.