Mezeluri innobilate cu mucegai
Primul semn ca sa le identifici il observi chiar in magazin. Aceste mezeluri au o pelicula de mucegai la suprafata. Sunt acele salamuri crud-uscate, maturate cu ajutorul mucegaiului, care ii dau aroma si gustul specific.
Branzeturi cu mucegai
Sunt acele branzeturi dupa care francezii se dau in vant. Celebrele Roquefort, Camembert sau Brie sunt delicatese pe care le poti savura cu nuci sau fructe proaspete. Mucegaiul este parte a procesului lor de preparare si confera gustul unic.
Ce te faci, insa, cand alte tipuri de branzeturi dezvolta o pelicula de mucegai dupa ce le-ai tinut in frigider? Le poti consuma numai pe unele dintre ele cum ar fi parmezanul, cheddarul sau gorgonzola cu conditia sa cureti 2cm portiunea din jurul mucegaiului. Ai grija sa nu atingi partea mucegaita de cutit, ca sa nu transferi sporii pe branza nealterata.
Restul tipurilor de branzeturi, mai ales cele moi, ar trebui aruncate daca au mucegait.
Legume tari
Daca varza, ardeii sau morcovii au fost atinse de mucegai, ca si in cazul branzeturilor, acesta nu patrunde in profunzime. Le poti manca in siguranta daca elimini partea mucegaita si inca un centimetru din leguma, fara sa atingi mucegaiul cu cutitul.
Nu trebuie, insa, sa te risti si cu alte alimente. Iaurtul sau smantana care dezvolta mucegai trebuie aruncate. Chiar daca la suprafata se vad doar cateva firicele, acestea sunt alimente umede si pot fi contaminate in intregime de mucegai.
Nici gemurile sau dulceturile care au facut mucegai la suprafata dupa desigilare nu mai sunt bune. Chiar daca ai sezatia ca daca ai aruncat partea stricata ai scapat de problema, acestea pot dezvolta toxine periculoase pentru sanatate.