Cu atatea surprize exotice printre fructele pe care le gasesti pe rafturile magazinelor, te poti pacali usor cand le alegi. Avocado este unul dintre ele pentru ca ti se poate parea ca arata mai bine tocmai cand e necopt, decat atunci cand are cel mai bun gust.
Cand e avocado bun de mancat?
Surpriza cea mai mare a acestui fruct este ca se coace abia dupa ce este cules din pom. Abia dupa recoltare, avocado isi schimba culoarea de la verde-inchis pana spre visiniu-inchis sau chiar negru, atunci cand e copt. Nu numai culoarea este un indicator al coacerii, ci si fermitatea fructului. Cu cat este mai copt, cu atat va fi moale ori, mai degraba, pufos.
Testeaza inainte sa cumperi!
- In primul rand, alege un avocado cu coaja intacta, fara zgarieturi sau taieturi.
- Analizeaza bine si codita. Daca e copt, aceasta se va desprinde cu usurita. Daca nu mai are codita trebuie sa inveti sa il testezi numai dupa fermitatea pulpei.
- Ia un avocado potrivit ca marime, cu o coaja nu prea verde si strage-l usor in mana. Un fruct necopt va fi tare ca piatra. In schimb, unul prea copt se va simti prea moale.
- Un avocado potrivit de copt va fi ca un burete mai tare si se va simti ca atunci cand iti apesi in plama. Degetele pot sa apese in coaja, dar nu se vor forma gropite in pulpa fructului.
Incearca mai multe fructe pana cand il alegi pe cel mai bun si nu fii dezamagit daca nu ai facut cea mai buna alegere din prima incercare.
Cum sa coci un avocado la tine acasa?
Regula cea mai importanta este sa nu il tii in frigider. Poti sa il pui in cosul de fructe, dar nu in lumina soarelui. In functie de cat de devreme a fost cules, avocado se va coace in maxim 8 zile. Daca vrei sa ii grabesti procesul de coacere poti sa il pui intr-o punga de hartie, pe care sa nu o inchizi complet, alaturi de un mar. Etilena pe care marul o elibereaza va grabi coacerea. Ai grija, totusi, sa nu-l coci prea tare!
Cand sa cumperi avocado?
Un avocado nici prea moale, nici prea tare trebuie consumat intr-o zi, maxim doua. Daca mergi la cumparaturi o data pe saptamana si stii ca nu vei folosi avocado chiar atat de repede, cumpara mai bine un fruct mai tare si necopt, dar care va fi numai bun de mancat dupa cateva zile. Dupa ce l-ai curatat trebuie sa il consumi cat mai repede, altfel va oxida si isi va schimba culoarea. Poti sa previi acest proces daca stropesti pulpa de avocado cu putina zeama de lamaie sau daca il pui in firgider invelit bine in folie alimentara.