Scortisoara

Aceasta mirodenie are o nota dulce si calda, de aceea e preferata multora in prajituri sau bauturi fierbinti. Ai sa fii surprins de gustul bogat pe care il da unor preparate banale.

  • Amesteca ¼ lingurita de pudra de scortisoara in salata favorita cu pui.
  • Da o nota mediteraneana pastelor tale, calind carnea cu ¼ lingurita de pudra de scortisoara. La fel de bine poti sa adaugi in sos, cand il fierbi, un betisor de scortisoara.
  • Adauga ¼ lingurita de sortisoara in mirodeniile pentru carnea de porc, rata sau vanat.

Cimbru proaspat

Este una dintre ierburile care definesc bucataria franceza. Are arome inconfundabile care amintesc de pamantul din gradina de vara.

  • Improspateaza gustul unor deserturi de toamna cu mere sau pere adaugand 1 lingurita de cimbru proaspat tocat marunt in compozitie. Vara, poti pune aceeasi cantitate in deserturi cu piersici sau caise.
  • Coace niste waffe sau clatite delicioase, adaugand in compozitia clasica 1 lingurita de cimbru tocat marunt si 50-60g parmezan ras.
  • Combina 1 lingurita de miere, ½ lingurita de cimbru tocat marunt si ¼ lingurita coaja rasa de lamaie. Amesteca totul cu iaurt grecesc si seminte de pin prajite pentru un mic dejun gustos.

Piper rosu (cayenne)

Este ingredinetul care “da foc” retetelor, adaugand gustul iute si puternic in feluri de mancare indiene sau mexicane.

  • Il poti folosi cu masura si la desert. Pregateste un sos de ciocolata in care sa pui un varf de lingurita de piper rosu.
  • Pune un praf de piper rosu intr-o salata de fructe tropicale pentru o aroma complexa.
  • Poti sa presari un praf de piper rosu peste inghetata de vanilie.

Rozmarin proaspat

Aroma lui puternica si parfumul care aminteste de eucalipt si lamaie, il face potrivit in fripturile de porc, vita sau miel.

  • Il poti adauga si in siropuri dulci sau in limonade si cocktail-uri cu gin.
  • Pune o lingura de rozmarin tocat in aluatul de biscuiti sarati impreuna cu parmezan ras.
  • Adauga o lingura de rozmarin tocat in dulceturi de portocale sau cirese, preparate in casa.