1. Nuci incendiate in cuptor
E un mic pas sau doar o clipa de neglijenta de la care nucile, alunele, migdalele sau alti samburi uleiosi, pe care ii rumenesti la cuptor, sa se transforme in scum, odata cu hartia de copt pe care stau frumos in tava. Nu le lasa mai mult de cateva minute si nu ridica tava spre partea cu rezistente a cuptorului. Sau, si mai simplu, prajeste nucile sau alunele intr-o tigaie mare incinsa. Evident, fara ulei!
Hainele sunt primele care se murdaresc in bucatarie. Ai grija de ele cu ajutorul lui Vanish Gold. |
2. Lichide fierbinti varsate din blender…
…sau din bolul de la mixer, sau din robotul de bucatarie. Se poate intampla o adevarata tragedie urmata de arsuri pe mainile tale. Niciodata nu trebuie sa uiti de capac, iar daca acesta e prevazut cu un orificiu acopera-l cu un prosop de bucatarie. Si mai bine ar fi sa lasi supa sau legumele fierte sa se racoreasca inainte sa le pasezi.
3. Legume uitate pe foc
Se poate intampla oricui, dar pot fi salvate de multe ori. Sunt atat de moi incat si-au pierdut textura? Transforma-le intr-un piure sau o supa crema de legume. Data viitoare foloseste un timer, un ceas sau alarma de la telefon ca sa iti atraga atentia ca s-a scurs timpul de fierbere.
4. Prajituri si dulciuri esuate
Blatul nu are volum, biscuitii s-au ars, bezelele refuza sa creasca. Stii prea bine ca undeva ai facut ceva gresit. In primul rand, citeste reteta cu atentie si respecta cantitatile. In al doilea rand, respecta temperatura de coacere. In al treilea rand, nu deschide de curiozitate usa cuptorului cand ai inauntru un blat pufos.
Citeste si: 5 greseli pe care le faci cand pregatesti prajituri si cum le poti indrepta
5. En Papillote si folia de aluminiu
Riscul unui astfel de experiment este ca a final sa scoti din cuptor un peste cu un gust si aspesct ciudat. Tehnica en papillote nu se aplica pe folie de aluminiu, ci pe hartie de copt. Rezultatele vor fi mult mai bune. Daca vrei neaprat sa folosesti aluminiu, exclude din reteta ingredientele acide: rosii, lamaie sau alte citrice, vin alb, otet.
Citeste si: 3 retete simple de peste en papillote
6. Carne prea gatita
Esecul apare pentru ca putini stiu ca fripturile continua sa se patrunda si sa se coaca si dupa ce ai scos-o din cuptor, de langa sursa de caldura. Asa ca, tebuie sa le scoti din cuptor la putin timp dupa ce au atins tempratura interna potrivita. (gasesti un tabel cu temperaturile ideale AICI)
Citeste si: O friptura nu e asa simplu de pregatit. 6 greseli pe care le poti face cand gatesti carne
Daca totusi ai ratat friptura si nu o poti prezenta asa pe masa, taie bucatile de carne si foloseste-le in sosuri pentru paste, umpluri pentru tacos si burittos sau alte feluri de mancare satioase.