Daca ai nevoie de motive pentru care sa folosesti feniculul, pe langa gustul deosebit, iti spunem ca este o sursa inegalabila de vitamina C, vitamina A, antioxidanti, potasiu si fibre.

Preferatul italineilor

Feniculul este foarte popular in bucataria italiana pentru ca in peninsula este cultivat inca din secolul al XVII-lea. Este o planta inrudita cu patrunjelul, morcovul si mararul si este folosita ca ingredient in retete si planta medicinala de sute de ani.

Feniculul proaspat pare o incrucisare fericita dintre un soi de varza cu telina si marar. Baza are forma unui bulb de culoare alb-verzuie, care se poate desface in foi la fel ca o varza. Tulpinile verzi sunt asemanatoare cu cele de telina, iar frunzele sunt similare cu mararul. Are un gust patrunzator care nu are nicio legatura cu legumele si verdeturile enumerate anterior. Sunt, mai degraba, arome exotice.

Teoretic, toata planta este comestibila. Practic putina lume foloseste tulpinile verzi pe care le considera prea tari si fibroase pentru a fi mancate. Frunzele marunte sunt tocate si folosite in salate, dressinguri si sosuri in care adauga o aroma de citrice.

Bulbul este bun si crud, si gatit. Baza si primele foi sunt indepartate, iar restul de bulb este tocat sau feliat. Il poti folosi crud in salate, supe sau sandvisuri si gatit in sosuri, garnituri sau umpluturi pentru peste.

Semintele au o aroma asemanatoare cu anasonul si se folosesc in stare naturala sau prajite usor.

Gusta fenicul in toate formele

Bulbul de fenicul are o textura crocanta si un gust care aminteste de lemnul dulce. In varianta gatita adauga o dulceata naturala felurilor de mancare. 

  • Pentru ca are un gust puternic si intepator, feniculul se potriveste langa ingrediente grase. Incearca-l intr-o salata langa avocado si rosii, cu o vinegreta cu lamaie.
  • Dulceata feniculului se mareste pe masura ce este gatit. Incearca-l intr-un sos cu smantana, usturoi si ceapa pe care sa il pui peste cartofi la cuptor.
  • Incearca sa tai bulbul foaie cu foaie. Foloseste aceste baze crocante pentru niste aperitive. Pune-le topping de prosciutto sau somon afumat, putin piper si crema de branza.
  • Taie cativa bulbi de fenicul in patru. Stopeste-l cu vin, ulei de masline si adauga cativa catei de usturoi pisati. Coace feniculul (acoperit cu folie) la cuptor si serveste-l cu parmezan ras.
  • Amesteca fenicul tocat marunt cu suc de lamaie, ulei de masline, sare si piper pentru o vinegreta simpla sau pentru o marinada pentru pui. Amesteca fenicul tocat marunt cu ceapa, usturoi si smantana pentru o umplutura delicioasa pe care sa o folosesti intr-un biban gatit en-papillote.

PE PRO TV PLUS POȚI VEDEA SHARE ÎN BUCATE: