1. Pui carnea prea repede in tigaie
Nici nu s-a incalzit bine tigaia si ai pus deja carnea in ea? Ei bine, cel mai probabil carnea se va lipi si-ti va fi mai greu sa indrepti greseala. Gandeste-te ca bucatarii profesionisti prepara carnea pe plite incinse. Procedeaza in felul urmator: pune putin ulei inainte si, cand se incinge (atentie, sa nu arda si sa iasa fum), pune carnea.
2. Intorci carnea prea repede
Ca sa obtii o crusta delicioasa, trebuie sa lasi carnea sa stea suficient timp la temperatura constanta. Intoarce o singura data carnea. Cum iti dai seama cand e momentul? Cand prinde o crusta aurie si se desprinde usor de tigaie.
3. Misti carnea in tigaie prea mult
E tentant sa o apesi cu o paleta sau sa o intorci pe toate partile, insa este complet inutil. Carnea trebuie sa stea linistita in tigaie ca sa se gateasca uniform si corect. Sfatul bucatarilor profesionisti este sa o pui in tigaie si sa o lasi sa stea pana o intorci pe partea cealalta, respectiv pana o scoti din tigaie.
4. O gatesti la temperatura mica
Daca ai tendinta sa gatesti carnea la foc mic ca sa nu o arzi sau sa nu iti umpli bucataria cu fum, iti spunem un singur lucru: nu mai face aceasta greseala. Da focul la maxim si incinge tigaia – doar asa obtii o friptura suculenta.
5. Nu lasi friptura sa stea inainte sa o mananci
Gatitul fripturii nu se opreste in tigaie. Ca sa te bucuri de rezultate perfecte, este foarte important sa o scoti pe farfurie si sa o lasi “sa se odihneasca”. In timpul asta, carnea se relaxeaza, iar sucurile naturale se elibereaza uniform.