Primul lucru care iti vine in minte cand te gandesti la zahar este ideea de dulce. Principala lui calitate este, intr-adevar, de a indulci prajituri si bauturi. Dar il poti folosi si pentru textura, gust si decor. Are un rol important in textura aluaturilor, in stabilizarea albusurilor pentru bezele si in rumenirea frumoasa a prajiturilor. Iar fiecare tip de zahar in parte are calitatile lui, de aceea este bine sa faci diferenta intre ele si sa intelegi ca nu intotdeauna pot fi inlocuite in retete.
1. Zahar tos
Este zaharul cu o granulatie mare pe care il gasesti in mod obisnuit la orice magazin. Este un tip de zahar rafinat, cu cristale marunte, cel mai utilizat in bucatarie.
2. Zahar fin si extra fin
Cristalele acestui tip de zahar sunt mai mici decat in cazul zaharului tos. Acesta se dizolva mai usor si mai repede, de aceea este indicat in pregatirea bezelelor frantuzesti, siropurilor sau cocktailurilor.
3. Zahar pudra
Dupa cum ii spune numele, este fin ca o pudra. Se obtine prin macinarea zaharului tos/ granulat. In procesul de fabricatie, pentru a preveni formarea unor conglomerate sau intarirea lui, se adauga si o cantitate mica de amidon in acest tip de zahar. Se dizolva usor in lichide si este ideal in retete pentru glazuri, pentru inghetate si frisca sau folosit simplu direct pentru decor.
4. Zahar pentru decor
Are cristale mari si rezista bine la temperaturi inalte. Il poti folosi pentru a-l presara peste prajituri, biscuiti si tarte, pentru a le da o textura usor crocanta. Poti cumpara acest tip de zahar si in varinate colorate pentru decorarea torturilor sau altor dulciuri.
5. Zahar din trestie de zahar
Este produs numai din trestie de zahar, spre deosebire de zaharul obisnuit care este o combinatie intre trestie si sfecla de zahar. Este un tip de zahar putin procesat, are cristale mai mari, culoare inchisa si este mai scump decat primele varinate. Il poti folosi in aceleasi retete in care folosesti in mod normal zaharul tos.
6. Zahar Demerara
Este un zahar inchis la culoare aproape aramiu, produs din zahar de trestie, cu cristale mari, usor lipicios si cu o aroma subtila de melasa. Il poti folosi pentru a indulci ceaiul sau cafeaua, dar si in retete de briose, blaturi sau biscuiti.
7. Zahar Turbinado
Este produs tot din trestie de zahar, partial procesata. Are cristale mari, de culoare bruna si este adesea confundat cu zaharul bun. Zaharul Turbinado are o aroma delicata de caramel si este deseori utilizat pentru indulcirea bauturilor, dar poate fi folosit si in retete.
8. Zahar Muscovado ( sau zahar Barbados)
Este un zahar nerafinat produs din trestie de zahar, cu un gust puternic de melasa. Are o textura umeda asemanatoare cu nisipul si este usor lipicios. Are o aroma complexa si bogata si este perfect in marinade si sosuri pentru carnuri la gratar. Poate fi folosit si ca substitut pentru zaharul brun, dar gustul sau se va simti in preparatul final.
9. Zahar brun deschis
Este zahar alb rafinat cu o cantitate mica de melasa adaugata in el. Are o textura nisipoasa, umeda si aroma delicata de caramel. Este folosit in retete de prajituri. Dar poate fi adaugat si in sosuri sau dressinguri.
10. Zahar brun inchis
Diferenta fata de cel anterior sta in cantitatea de melasa adaugata, ceea ce ii da o aroma mai intensa, mai puternica. Cele doua tipuri de zahar brn pot fi substituite unul cu altul in retete.