Pentru a ajuta oamenii sa se simta mai confortabil atunci cand isi comanda vin, somelierul John Ragan vine cu cateva sugestii.

1. Nu mirosi dopul
Treci direct la vin. Mirosul vinului iti va spune mai multe despre calitatea lui, pe cand dopul iti spune doar cat de bine a fost depozitat.

2. Nu mirosi de mai multe ori
Nu mirosi vinul de mai multe ori, ci doar o data. Si ai incredere in primul instinct: daca ti se pare ca nu miroase tocmai bine, probabil chiar asa este. Agitarea vinului provoaca o intensificare a aromelor, care se elibereaza in momentul in care ia contact cu aerul. Ca regula generala, trebuie sa stii ca vinurile cu arome fructate sunt noi si proaspete. Cele care au un parfum mai complex, cu note de cafea, ceai, ciuperci sau mirodenii sunt vinuri mai vechi.

3. Nu te agita daca observi particule in vin
Vinul este un produs agricol, este normal sa existe si niste particule in el. Culoarea este cea care ar trebui sa-ti dea de gandit. La vinurile albe, nu vrei o nuanta maronie, de cidru. Oxidarea este cu siguranta un defect al vinului. Cele albe de calitate prind o tenta aurie odata cu trecerea timpului.
Vinul rosu are o culoare mai intensa atunci cand e nou, iar odata cu trecerea anilor pigmentul este mai slab, insa nu trebuie sa fie tulbure.

4. Nu-ti face griji cu privire la limbaj
Nu incerca sa faci o descriere pompoasa vinului, ci foloseste cuvintele tale. Mirosul este in legatura directa cu amintirile, asa ca spune exact ce inseamna pentru tine, a ce iti aminteste vinul respectiv.

5. Cere un vin bun in functie de pretul dorit
Marea provocare a unui somelier este sa recomande un vin bun atunci cand clientul nu specifica cu exactitate suma in care vrea sa se incadreze. Cel mai bine este sa ceri un vin bun pentru o anumita suma si vei primi cea mai buna optiune.

Sursa: www.businessinsider.com