Primii care au vrut sa stie cat de mult si de repede ne imbata dioxidul de carbon, adica bulele, din sampanie au fost niste cercetatori britanici. Ei au studiat cat de repede ajunge alcoolul in sange daca bem sampanie cu sau fara bule. In 2003, publicau concluziile lor în Oxford Journals si spuneau ca nivelul de alcool din sange in cazul celor care au baut sampanie carbogazificata era mai mare in primele 20 de minute, ceea ce inseamna ca alcoolul a ajuns in sange mult mai repede in acest caz.
Totusi, au fost unele voci stiintifice pentru care acest studiu nu a fost suficient de convingator. In primul rand, pentru ca a fost facut doar pe sase persoane si in al doilea rand pentru ca dupa 35 de minute de la consumarea sampaniei nu mai era nicio diferenta intre cei care bausera sampania cu bule sau fara bule.
Asa ca in 2007, o noua echipa de cercetatori de la Universitatea din Manchester mai face o incercare. Dar in loc de sampanie le ofera subiectilor votca in care pune apa plata sau apa carbogazificata. Au fost facute teste pe 21 de subiecti, iar rezultatele au fost asemanatoare. Si in aceast caz, cei care au consumat bautura in care a fost adaugat apa carbogazificata au simtit mai repede efectele alcoolului, dar senzatia ametitoare a trecut la fel de repede.
Pe langa aceste dovezi stiintifice recente, mai exista studii facute in anii '50 care pot oferi o explicatie pentru betia accentuata de dioxidul de carbon dintr-o bautura. Studiile facute de Universitatea Yale in 1952 descopereau ca dioxidul de carbon accelereaza tranzitia mancarurilor si bauturilor din stomac catre intestin, unde se absoarb rapid in sange. Asa ca, daca pe langa paharul de sampanie nu ai mai consumat nimic s-ar putea ca efectul alcoolului sa fie rapid.