Chartreuse
In anul 1605, intr-o manastire din regiunea Grenoble, calugarii Cartuzieni au primit cadou de la Francois-Annibal d’ Estrees (maresalul de artilerie al regelui Henri IV) un manuscris ce continea reteta unui “elixir al unei vieti lungi”. Reteta a fost creata de un calugar al secolului al XVI-lea, foarte bun cunoscator al ierburilor si amestecurilor de ierburi, al proceselor de infuzie si macerare. La inceput, calugarii intentionau sa foloseasca bautura in scopuri medicinale. Astazi, Chartreuse este produs de aceiasi calugari, de la mânăstirea Grande Chartreuse, din oraselul francez Voiron, numai trei dintre ei stiind reteta secreta a acestei bauturi. Exemple de cocktail-uri preparate cu Chartreuse: Brigadier, Pago Pago, Bijou.
Benedictine
Unul dintre cele mai cunoscute lichioruri frantuzesti, Benedictine, a fost inventat in secolul al 19-lea de catre Alexandre le Grand. Reteta acestuia a fost dezvoltata de calugarii de la Manastirea Benedictine din Normandia, fiind utilizat in scopuri medicinale, pana in perioada Revolutiei Franceze, cand manastirea a fost distrusa. Abia dupa aceea a fost adus in forma lui de astazi, reteta lui fiind pastrata secreta: poate fi cunoscuta doar de 3 persoane in acelasi timp. Benedictine este folosit in prepararea unor cocktail-uri renumite, ca Singapore Sling, Frisco, Derby, Monte Carlo.
Chambord
Se spune ca in timpul unei vizite a Regelui-Soare - Louis XIV la castelul Chambord de pe Valea Loire, acesta a fost servit cu un lichior unic de zmeura neagra. Astfel, cu o traditie de peste 300 de ani, Chambord este astazi o mostenire regala, calitate sugerata chiar de coroana prezenta in designul sticlei. Intre cocktail-urile care beneficiaza de aroma unica a acestui lichior francez se numara French Manhattan, Raspberry Margarita, French Martini, Chambord Daiquiri.
Cointreau
Desemnat nu doar o data “cel mai bun lichior de fructe din lume”, Cointreau este un lichior triplu sec produs in Saint-Barthélemz-d’Anjou, in Franta. Acest lichior de portocale a fost creat la mijlocul secolului al 19-lea, reteta fiind pastrata secreta si astazi. Cointreau este baza multor cocktail-uri renumite, intre care Margarita, Cosmopolitan, White Lady, Daiquiri.
Absintul
Stiai sau nu, absintul este o bautura tot de origine franceza. La sfarsitul secolului al 19-lea, in Franta, ora cinci devenise “Ora Verde” (L’heure verte), deoarece consumarea absintului era un adevarat obicei in toate barurile, bistro-urile si cafenelele. Acum, absintul ocupa un loc special in cultura de bar franceza si nu numai.
Tot francezii sunt producatorii celor mai savurate bauturi din lume: Sampania si Coniacul.
Numele "Champagne" este protejat legal de Uniunea Europeana prin Tratatul de la Madrid (1981). Potrivit documentului, doar vinul spumant produs in regiunea Champagne din Franta poate fi numit "sampanie". Desi initial bulele erau considerate un defect al vinului, aceasta si-a castigat renumele inca din secolul al 17-lea, fiind asociata cu momente diverse de celebrare, sarbatori sau aniversari.
O situatie similara este intalnita si in cazul coniacului. Metoda de producere a renumitei bauturi a fost descoperita in secolul al 16-lea de catre cavalerul francez Jacques de la Croix-Maron. Coniacul se obtine prin dubla distilare a vinului produs din strugurii din regiunea Cognac, si invechirea acestuia timp de cativa ani in butoaie speciale de stejar.
Astfel, denumirea de “cognac” este atribuita exclusiv produsului invechit obtinut prin distilarea vinurilor din regiunea viticola cu acelasi nume din Franta.