De la aparitia pe piata a acestor bauturi, in 1987, numarul lor a crescut constant. Sute de branduri de bauturi energizante sunt acum la vanzare sub sloganuri care promit energie intr-o clipa. Unele au un continut mic de cofeina de 50 mg pe cutie, altele au o cantitante de 500 de mg de cofeina pe cutie. Tocmai aceste cifre alarmeaza si specialistii care cred ca acest cocteil de cofeina si alte substante continute de bauturile energizante nu face bine organismului.
Descifram eticheta. Ce contin bauturile energizante?
Fiecare bautura energizanta are propria reteta, dar in general, aproape toate au in componenta cofeina si zahar. Pe langa acestea mai au in componenta taurina si glucuronolactona. Ambele sunt produse sintetice. Taurina are, de fapt, un efect calmant asupra creierului si nu unul de stimulare asa cum se crede. Glucuronolactona a capatat si o aura de legenda si se spune ca era folosita de Guvernul american in timpul Razboiului din Vietnam pentru a stimula moralul trupelor si pentru a calma stresul provocat de lupte. Desi s-a vorbit despre interzicearea folosirii acestei substante, pana acum acest lucru nu s-a intamplat.
Unele bauturi energizante au in compozitie si guarana, adesea prezentata ca o planta care stimuleaza energia. Aceasta este de fapt o sursa naturala de cofeina. De asemenea, pot sa contina vitamine, minerale si alte plante, dar in cantitati atat de mici incat efectul lor nu este resimtit.
Exista efecte benefice ale bauturilor energizante?
Daca e sa dam crezare producatorilor acestor bauturi, in cutiile lor vei gasi un amestec minune plin de efecte bune asupra organismului. Aproape toti isi promoveaza bauturile sustinand ca produsul lor poate sa creasca rezistenta fizica, sa imbunatateasca reactiile, puterea de concentrare si activitatea creierului, sa stimuleze metabolismul, sa imbunatateasca vitalitatea si sa elimine toxinele din corp. Practic, daca e sa citesti printre randuri, bauturile energizante ar fi mai bune ca apa.
In plus, producatorii apeleaza la un truc psihologic, vanzand bauturile energizante sub imaginea tineretii, distractiei si sanatatii, astfel incat esti tentat sa crezi ca odata cu energia primesti si multe alte beneficii in cutiile cu bautura energizanta.
Pericolul ascuns din energizante – efectul zaharului
Cele mai multe dintre bauturile energizante contin cantitati mari de zahar. Nu numai ca iti aduc kilograme in plus, dar s-ar putea sa te trezesti cu mai putina energie decat ti-ai dori sa castigi printr-o doza de energizant. Consumul unei cantitati mari de zahar creste si nivelul glucozei in sange, ceea ce va duce la producerea unei cantitati mai mari de insulina, care la randul ei va contibui la o scadere brusca a nivelului de zahar in sange. Practic, efectul de energie este de scurta durata si poti intra intr-un cerc vicios in care simti nevoia de a mai consuma un energiznat in scurt timp dupa primul.
Cofeina in exces are efecte negative
Nimeni nu spune ca nu e buna o cafea pe zi. Cofeina in cantitati moderate are chiar efecte benefice asupra organismului. In bauturile energizante vei gasi insa o cantitate mare de cofeina, in medie 70-80 mg pe portie (cutie/sticla) ceea ce poate duce la tulburari de ritm cardiac, palpitatii, insomnie, atacuri de panica si hipertensiune. Cofeina este si un diuretic, astfel incat te-ai putea confrunta si cu deshidratare, ceea ce duce la stari de oboseala si performante scazute. Adica, exact opusul a ceea ce promit bauturile energizante.
Combinatia fatala - energizant si alcool
E o moda printre tineri, si nu numai, sa amestece in pahar tarii si bauturi energizante. E mai periculos decat ti-ai putea inchipui. Stimulantii puternici continuti de bauturile energizante pot induce un stres suplimentar asupra organismului, in timp ce iti creaza senzatia de energie. Pe de alta parte si alcoolul este un stimulant, dar care se transforma rapid intr-un relaxant pentru sistemul nervos. Combinatia dintre cele doua e periculoasa pentru ca energizantul minimizeaza efectul primar al alcoolului si te poate face sa crezi ca esti suficient de “treaz” incat sa mai bei vreo 2-3 pahare.
Consumul ocazional, in cantitati moderate, de bauturi energizante nu reprezinta neaparat un risc pentru o persoana sanatoasa, dar chiar si asa trebuie sa fii atent si sa citesti ce scrie pe cutie inainte sa o dai peste cap. Cantitatile de cofeina, taurina, zahar si alte substante variaza de la o bautura la alta.
In locul unei cutii cu energizant cauta cauzele starii de oboseala si lipsei de energie de care vrei sa scapi. Poate ca un somn bun, o dieta sanatoasa, mai putine ore de munca si mai multa relaxare vor avea un efect mai bun si pe o perioada mai lunga decat bauturile energizante.
Stiai ca?
- In Franta, o marca de bautura energizanta a fost interzisa dupa ce un tanar atlet de 18 ani a murit la cateva ore dupa ce a consumat 4 doze de energizant si apoi a jucat baschet. Decizia a fost contestata la Curtea Europeana de Justitie in 2004.
- Si in Norvegia a fost interzisa pentru o perioada aceeasi marca de energizant, in timp ce in Marea Britanie s-au emis mesaje de precautie in privinta consumului pentru copii si femei insarcinate.
- In Filipine aceeasi bautura a fost interzisa pentru ca este suspectata de efecte negative asupra fertilitatii barbatilor.