Multi apeleaza la bauturi diet considerand ca precizarea “fara zahar” trecuta pe eticheta ii ajuta sa controleze kilogramele de pe cantar. Si sunt numeroase voci care pledeaza pentru acest tip de bauturi si pentru aceste beneficii clare. Insa, pentru fiecare studiu pro exista si o declaratie contra care sa contrabablanseze. Cat de mult credem si in ce masura umplem paharul ramane totusi la latitudinea fiecaruia.
Bauturi cu eticheta "rea"
Ultimele doua pareri prezentate in revistele de nutritie pun la colt bauturile diet. Primul care ne-a atras atentia este articolul „Artificial sweeteners produce the counterintuitive effect of inducing metabolic derangements” publicat in Trends in Endocrinology and Metabolism. Autoarea lui, cercetatoarea Susan Swithers, scrie ca persoanele care consuma frecvent substitute ale zaharului (aspartam, sucraloza sau zaharina) folosite in acest tip de bauturi au un risc crescut de sindrom metabolic, diabet de tip 2 si boli cardiovasculare.
Una din teorii este ca aceste bauturi arunca in aer metabolismul prin diminuarea raspunsului pe care organismul il are atunci cand consumam zahar. Mai clar, din momentul in care un produs cu zahar atinge papilele gustative, corpul incepe sa elibereze niste hormoni pentru a incepe sa proceseze zaharul. Atunci cand consumam indulcitori artificiali corpul este indus, practic, in eroare si s-ar putea ca atunci cand vom manca din nou zahar adevarat raspunsul organismului sa nu mai fie cel asteptat.
Bomba pentru sanatate
Susan Swithers nu este singura care pune indulcitorii din bauturi la colt. O cercetare publicata in American Journal of Clinical Nutrition sustine ca bauturile cu indulcitori artificiali sunt mai rele pentru organism chiar si decat cele care contin zahar. Studiul a fost facut pe o perioada indelungata (14 ani) pe 66.000 de femei a scos la iveala ca bauturile diet cresc riscul de diabet cu pana la 66%.
Intre adevar si mit
Acelasi American Journal of Clinical Nutrition publica, insa, in 2012 un alt studiu care punea intr-o lumina buna bauturi diet. Cercetarea arata ca bauturile racoritoare cu indulcitori hipocalorici pot fi un instrument important in reducerea caloriilor in dieta. In cazul subiectilor studiati acestea au avut ca efect pierderea a 2-2.5% din greutate.
Asociatia Nationala pentru Bauturi Racoritoare (ANBR) sustine aceasta varianta in detrimentul primei. ANBR a declarat pentru Foodstory ca studiul care vorbeste despre pericolul diabetului de tip 2 “este un studiu epidemiologic care arata diverse asocieri. Datele legate de consumul de bauturi racoritoare, stranse in timpul sondajului, nu includ informații despre cantitatea de bauturi racoritoare consumate la fiecare masa si nici nu se cunoaste daca nivelul consumului de bauturi racoritoare s-a modificat de-a lungul timpului”.
In plus, spune ANBR, exista numeroase cauze care conduc la dezvoltarea diabetului de tip 2 (obezitatea, dieta, lipsa de activitate fizica, inaintarea în varstă, mostenirea genetica cu privire la diabet etc.) si nu există nicio legatura directa cu anumite alimente sau bauturi”.
Parerea cercetatoarei Susan Swithers a fost intens criticata de presa de specialitate americana care a mai scos de la naftalina cateva studii bune despre bauturile cu zero calorii. In plus, in martie 2013, Fundatia Britanica pentru Nutritie sustinea intr-un material video rolul indulcitorilor hipocalorici intr-o dieta sanatoasă si echilibrata.
Si ANBR are aceeasi parere. Articolul „Artificial sweeteners produce the counterintuitive effect of inducing metabolic derangements” este o opinie, nu un studiu stiintific. Autoarea opiniei nu a inclus un numar de studii stiintifice care atesta faptul ca indulcitorii hipocalorici sunt siguri si pot fi benefici in pierderea in greutate si controlul greutatii.
Unde sta adevarul? Undeva la mijloc, la granita dintre ceea ce credem si felul in care actionam. Dar, atata vreme cat vom privi problema greutatii doar prin prisma caloriilor vandute de etichete, problema de pe cantar va persita.