Cramele Recas, unul din cei mai mari producatori de vinuri din Romania (potrivit ZF, la sfarsitul anului 2011 ocupa locul 7), propune pentru vara urmatoarele vinuri:
1. Sole Feteasca Regala Barrique 2012, sec
Aceasta varianta, imbogatita prin stagiul de maturare in butoaie de stejar, dovedeste faptul ca acest soi, nascut spontan in urma cu aproape un secol din incrucisarea a doua soiuri traditionale romanesti – Feteasca Alba si Grasa - merita mai multa atentie decat i se acorda de obicei. Arome untoase, cu nuante de seminte prajite si caise confiate, anunta corpul bogat, matasos, plin de senzatii de fructe albe (piersici necoapte, ananas crud), dar si atins de note picante si de izuri de lemn de salcam. De asortat la o tigaie de crevete jumbo sau un peste la gratar – barbun, calcan sau halibut.
2. Sole Spumante Alb, brut
Un spumant nascut dintr-un vin de baza produs de Cramele Recas, transformat apoi in spumant prin metoda Charmat in crama italiana Viniviticola Tombacco, care captureaza esenta mesajului transmis de colectia Sole: un vin luminos, adus tribut spiritului solar. Chardonnay 100%, galben-pai cu inflexiuni verzui si aurii, vinul se bucura de un perlaj fin. Aromele de drojdii si paine calda se completeaza cu cele de fructe (mere verzi, caise necoapte, struguri tari), iar gustul le aduce un supliment de mineralitate, intr-un ansamblu placut, vesel, optimist. Este un spumant perfect pentru mic-dejunurile cu fructe de sambata, dar si ca aperitiv de pranz sau doar pentru racorit o seara fierbinte.
3. Sole Spumante Roze, brut
Un spumant nascut dintr-un vin de baza produs de Cramele Recas, transformat apoi in spumant prim metoda Charmat in crama italiana Viniviticola Tombacco. Un Pinot Noir cu perlare deosebita, roz-trandafiriu, in care aromele de drojdii dispar rapid, lasand locul unor tonuri de fructe rosii – fragi, zmeura, capsune. Corpul suav, delicat, vaporos, accentueaza gustul dominat de fructe, cu nuante de petale si dulceata de trandafiri, intr-un discurs relaxat, usor, luminos, care invita la buna-dispozitie si optimism. Este un spumant perfect pentru mic-dejunurile cu fructe de sambata, dar si ca aperitiv de pranz sau doar pentru racorit o seara fierbinte.
4. Cocosul dintre vii, Sauvignon Blanc 2012
Un Sauvignon Blanc galben-pai, de inspiratie clasica, usor retinut, stralucitor, cu arome de fan uscat, flori albe, cu un accent mutat de pe aroma standard de soc (perceptibil abia dupa ce vinul se mai incalzeste) spre o zona in care isi fac loc si nuantele de fructe. Faptul devine mai evident in gust, unde se regasesc atat senzatii citrice, cat si urme de fructe exotice bine coapte. Un pic iesit din tipare, dar foarte prietenos, accesibil si placut, un companion excelent pentru serile fierbinti de vara, mai ales cand este impartit intre mai multi. De asortat cu sashimi, somon cu anghinare, ciuperci de padure inabusite in smantana sau chiar tarte de lamaie.
5. Cocosul dintre vii Pinot Noir 2012
Fin si elegant, ca orice Pinot Noir bine lucrat, de un rosu tipic ca intensitate. Arome traditionale, de petale uscate, fragi bine copti, cirese albe si rosii. Gustativ, este dominat de fructe rosii – cu un prim plan de cirese, secondat de visine, zmeura si fragi, dar vinul mai ascunde si vagi tuse de cacao si senzatii afumate. Finalul este lung, cu o aciditate racoritoare care-l face un vin potrivit si pentru zilele fierbinti.