1. Lambrusco
De unde este: Emilia-Romagna, Italia
Aciditate: medie crescuta spre inalta
Alcool: 10,5-11,5%
Gasesti Lambrusco in mai multe variante, de la uscat la dulce si de la o nuanta deschisa la culoare si cu aroma de capsuni pana la un rosu inchis, aproape opac, cu aroma de afine.
► De stiut: nivelul de zahar pentru vinurile italiene spumante sunt: sec (secco), demi-sec (semisecco), dulce (amabile sau dolce).
2. Brachetto d’Acqui
De unde este: regiunea Piemont din Italia
Aciditate: medie crescuta spre inalta
Alcool: 5,5-6%
Un alt spumant rosu din Italia care este, potrivit expertilor, cel mai bun vin de savurat cu ciocolata. Este mai slab din punctul de vedere al alcoolului continut decat Lambrusco si il gasesti doar in varianta dulce. Brachetto este de fapt varietatea de struguri din care se face acest vin si are o aroma florala delicata.
3. Shiraz spumant
De unde este: Australia
Aciditate: medie
Alcool: 12,5%
Un Shiraz spumant este un vin pe care il poti savura chiar si la micul dejun. Il gasesti atat in varianta dulce,c at si seaca, si trebuie sa ai grija sa nu bei prea mult, intrucat are un continut ridicat de alcool. Este un vin ieftin pentru ca este produs in masa in Australia de sud.