Diabetul este o afecțiune cronică în care nivelul de zahăr din sânge devine prea ridicat. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru se datorează unor complicații cu hormonul insulină. Persoanele cu diabet fie nu pot produce insulină, fie nu produc suficientă insulină, fie insulina nu este eficientă. Vestea bună este că există modalități de a împiedica glicemia să devină periculos de ridicată.

Ceea ce mâncați și beți joacă un rol important în diabetul de tip 2

Anumite alimente care au un indice glicemic ridicat pot provoca creșteri bruște ale glicemiei. În cazul în care nu știți, indicele glicemic descrie viteza cu care carbohidrații cresc glicemia, explică Diabetes UK.

Nutriționistul Rob Hobson a explicat, pentru Express.co.uk, că sucul de rodie poate scădea nivelul de zahăr din sânge în trei ore, potrivit unor cercetări.

Mecanismul din spatele acestei reduceri nu este destul de "clar", dar cercetătorii cred că se datorează antioxidanților.

"În principiu, ei cred că se datorează faptului că sucul de rodii are o concentrație foarte mare de antioxidanți. Acești antioxidanți sunt în mare parte flavonoide și sunt diferite, dar cred că sunt antocianii, cei care îi dau culoarea roșie-violetă intensă. Și, practic, ei cred că acești antioxidanți se leagă cumva de zahăr și te împiedică să ai un efect atât de mare asupra nivelului de insulină, a explicat nutriţionistul. 

Un studiu care analizează relația dintre acest suc și diabet arată, de asemenea, că poate reduce rezistența la insulină.

Rezistența la insulină apare atunci când celulele din mușchi și ficat nu răspund la insulină, astfel că nu pot prelua cu ușurință glucoza din sânge, a explicat nutriționistul.

"Aveți nevoie ca celulele să preia glucoza, deoarece dacă aceasta rămâne în sânge este foarte periculoasă și există riscul ca celulele să moară.", a mai spus specialistul în nutriţie. 

Cât suc de rodii trebuie să bea persoanele diabetice 

"În studii, au folosit 1,5 mililitri (ml) pe kilogram de greutate corporală. Recomandarea actuală  nu ar trebui să fie mai mult de 150 ml.

"Așadar, dacă bei doar un pahar de suc de rodie în cadrul acestei orientări, teoretic ar trebui să fie suficient.", a explicat nutriționistul Rob Hobson. 

Sursa foto: shutterstock.com