Turnați sucul de lămâie în apa de orez 

Deși pare surprinzător, acest truc funcționează foarte bine. Tot ce trebuie să faci este să aștepți ca apa cu orez să ajungă la fierbere. Când aceasta ajunge la fierbere, stoarceți sucul de la o jumătate de lămâie. 

Datorită acestui truc simplu, orezul nu se va mai lipi. În plus, își va păstra culoarea albă și frumoasă. Chiar înainte de a servi, stoarceți câteva picături de lămâie peste mâncare. Acest lucru va asigura că orezul nu se va lipi pe măsură ce se răcește.

Folosiți oțet alb 

Dacă nu aveți lămâi la îndemână, nicio problemă. Probabil că aveți niște oțet alb... Funcționează exact în același mod. Alegeți un oțet alb concentrat între 6° și 8° pentru a evita să adăugați prea multă aciditate orezului.

Iar când apa începe să fiarbă, turnați o lingură bună de oțet alb. Rezultatul este același ca și când ai folosi suc de lămâie. Dar cel mai bine este să evitați să adăugați mai mult după ce orezul este fiert. Gustul puternic al oțetului alb ar putea strica aroma orezului.

Folosiți un capac pentru a găti orezul 

Această tehnică este foarte des folosită de bucătarii asiatici pentru a obține un orez care nu se lipește. Se numește metoda absorbției. Tot ce ai nevoie este o cratiță cu o bază groasă și un capac care să se potrivească perfect în jurul cratiței.

Se toarnă orezul clătit într-o cratiță plină cu apă. Se dă focul la maxim și se așteaptă ca apa să ajungă la fierbere. În acest moment, amestecați bine apa și orezul. Apoi, reduceți focul și puneți capacul. Se lasă la fiert timp de 10 minute. Apoi opriți focul și așteptați încă 5 minute.

Principiul este ca orezul să se gătească datorită aburului. Orezul a absorbit toată apa! Este atât de pufos pe cât v-ați dori și acum tot ce trebuie să faceți este să-l serviți. Amestecați ușor boabele. Veți vedea că acestea se separă singure. Dar există un secret pentru o gătire reușită. Trebuie să rezistați tentației de a ridica prea des capacul. Dacă o faceți, aburul va scăpa! Și nu veți găti cum trebuie. 

Tags: orez fiert