Retailerul britanic COOP renunţă la termenul de valabilitae înscris pe iaurturile marcă proprie. În prima fază, producătorul va înlocui formularea „expiră la...” cu recomandarea „a se consuma înainte de...”. Asta în condițiile în care un studiu realizat recent a indicat că 50% dintre iaurturile cumpărate sunt aruncate cu ambalajul intact, motivul fiind, în 70% din cazuri, eticheta cu dată de expirare depăşită.

„Iaurtul poate fi consumat în siguranţă dacă este păstrat nedeschis în frigider, aşa că am făcut trecerea de la «data limită de consum» la «recomandat a se consuma înainte de» pentru a ajuta la reducerea risipei de alimente. Aciditatea iaurtului asigură o conservare naturală şi vrem să încurajăm cumpărătorii să-şi folosească simţurile cu privire la calitatea iaurtului lor, chiar dacă acesta a depăşit termenul de garanție”, a explicat Nick Cornwel, șeful departamentului tehnic alimentar al COOP.

Cât timp este iaurtul sigur pentru consum

COOP va introduce data recomandată pentru iaurturi marcă proprie din mai şi va avea întreaga gamă modificată până în octombrie 2022. De asemenea, retailerul britanic încurajează toți producătorii să ia în calcul măsuri similare: „Această iniţiativă arată ce oportunitate fantastică avem pentru a opri risipa inutilă de alimente”.

„Testele arată că iaurtul este sigur pentru consum încă 3 săptămâni după data de expirare, principala modificare care apare ţine de gust (va fi mai acrişor). Se obţine şi un efect probiotic accentuat, un iaurt fermentat conţine mai multe colonii de lactobacili benefice pentru sănătate”, explică medicul nutriţionist Mihaela Bilic.

Tags: iaurt