Cu toate acestea, deși mulți oameni cred că este imposibil acestea să se strice, nu este așa. De asemenea, acestea se pot deteriora dacă condițiile de conservare nu sunt adecvate. Din acest motiv, Miguel Ángel Lurueña, doctor în Știința și Tehnologia Alimentelor, a împărtășit pe Twitter un truc foarte simplu pentru a afla dacă conservele pot fi consumate fără nicio problemă.

Recomandarea expertului este următoarea: "Acesta este un capac de siguranță. Se numește astfel pentru că ne ajută să detectăm dacă se pierde vidul din interiorul borcanului. Înainte de deschidere, umflătura din centru trebuie să fie orientată spre interior. Când îl deschideți, acesta se sparge și iese afară. Dacă nu se întâmplă asta, nu le consumați". 

Cum știi dacă conservele tale s-au stricat?

Atunci când borcanele de conserve au un capac cu șurub etanș, acestea sunt închise printr-un proces termic extern care produce un vid în interior. Dacă atunci când deschideți pentru prima dată borcanul de sticlă nu auziți capacul "pocnind", înseamnă că vidul a dispărut și, cel mai probabil, microorganismele au pătruns în interior și au contaminat alimentele.

Dacă este o cutie de conserve în loc de un borcan de sticlă, înainte de a o deschide, trebuie să ne uităm la ea. Dacă este ruginită sau îndoită, sau dacă capacul cedează atunci când este apăsat și apoi revine în poziția inițială, cel mai bun lucru de făcut pentru a evita să ne punem sănătatea în pericol este să aruncăm aceste conserve. 

În cazul în care cutia este umflată, aceasta poate fi periculoasă din două motive. Este posibil ca, dintr-un anumit motiv, conținutul să fi înghețat și să se fi înmulțit în volum, rupând astfel sigiliul cutiei. Pe de altă parte, umflarea se poate datora acțiunii bacteriilor.

Oricât de incredibil ar părea, o conservă sau un borcan de conserve poate fi "invadat" de microorganisme, chiar dacă capacul este bine închis. Acest lucru se întâmplă datorită acțiunii bacteriilor anaerobe, care trăiesc în spații fără oxigen. Este foarte ușor de observat prezența acestor bacterii: dacă, atunci când deschideți cutia sau borcanul, conținutul iese în afară sau auziți un șuierat, ar trebui să le aruncați.