Cu toate acestea, chiar dacă ţinem alimentele la frigider, trebuie să fim foarte atenţi la perioada în care păstrăm produsele la rece, pentru că ne putem pune sănătatea în pericol.
Pe lângă faptul că alimentele pot căpăta un miros și un gust foarte neplăcut pe parcursul mai multor zile, putem suferi și de toxiinfecție alimentară, care apare atunci când sunt ingerate alimente sau apă care conțin virusuri, bacterii, toxine sau paraziți.
După cum subliniază Clinica Mayo, organismele infecțioase pot contamina alimentele în orice punct al procesului de producție, dacă acestea sunt gătite sau manipulate în mod necorespunzător.
Unele dintre simptomele intoxicației alimentare care pot fi observate la câteva ore sau chiar săptămâni după ce alimentele au fost consumate sunt:
- Greață
- Vărsături
- Diareea
- Febră
- Dureri abdominale și/sau crampe
Cât timp puteți păstra în siguranță alimentele în frigider?
Katherine Zeratsky, nutriționist la Clinica Mayo, a oferit o serie de recomandări pentru a preveni și reduce riscul de intoxicații alimentare la domiciliu:
Alimentele care au fost preparate și păstrate la frigider trebuie consumate în termen de 4 zile, deoarece după această perioadă crește posibilitatea de contaminare cu bacterii.
Dacă nu o puteți consuma în 4 zile, cel mai bine este să o congelați imediat.
Atunci când alimentele trebuie reîncălzite, acestea trebuie să atingă o temperatură internă de 74°C pentru a elimina eventualele bacterii care ar fi putut prolifera, indiferent de câte ori sunt reîncălzite, dar numai dacă acest lucru este făcut în mod corespunzător.
Alimentele congelate pot fi ţinute la frigider mai mult timp, dar depinde de tipul de alimente, variind între 3 și 6 luni.
Carnea și peștele se conservă mai bine crude și congelate decât gătite.
Alimentele gătite nu trebuie să rămână la temperatura camerei mai mult de două ore.
Dacă se întrerupe curentul, ușile frigiderului și ale congelatorului trebuie ținute închise pentru a împiedica pătrunderea oxigenului.
Frigiderul trebuie curățat în mod regulat, iar deversările trebuie șterse imediat pentru a preveni pătrunderea bacteriilor în alimente.
Alimentele trebuie păstrate întotdeauna acoperite în frigider.