Ce este, de fapt, termenul de valabilitate al alimentelor
Toate produsele alimentare au înscrise pe ambalaj data producţiei şi data expirării sau termenul în care este recomandat să fie consumate după desfacerea ambalajului.
Comercianţii sunt obligaţi să verifice data expirării produselor şi să le retragă de la raft pe cele aflate în afara termenului de valabilitate ori să le introducă într-un proces de vânzare accelerată pe cele care sunt pe punctul de a expira.
Data de expirare înscrisă pe ambalaj este data până la care producătorul recomandă consumarea alimentului respectiv; dincolo de acea dată, nu mai garantează pentru proprietăţile iniţiale ale produsului sau pentru consumul acestuia în deplină siguranţă.
Mulţi specialişti spun, însă, ca valabilitatea alimentelor depinde de tipul acestuia. Făina, mălaiul, spre exemplu, pot fi folosite fără probleme şi după expirarea termenului de valabilitate, dacă sunt ambalate corespunzător şi au fost păstrate în condiţii optime, ferite de umezeală şi de eventuali dăunători. Pastele făinoase intră şi ele în această categorie şi chiar pâinea, dacă nu sunt vizibile urme de alterare a produsului.
Lactatele, în schimb, produsele din carne sau cele care conţin ouă nu este deloc recomandat să fie consumate după data expirării, deoarece proprietăţile ingredientelor ar putea avea de suferit şi pot provoca toxiinfecţii alimentare.
Ce se întâmplă, de fapt, dacă mănânci un aliment expirat
Când consumi un aliment şi îţi dai seama, în scurt timp, că acesta avea termenul de valabilitate depăşit, prima reacţie este fie să intri în panică, fie să ridici din umeri şi să îţi spui că se mai întâmplă.
În urma unor studii s-a stabilit că de multe ori consumul de alimente expirate nu are repercusiuni, mai ales dacă a fost vorba de alte alimente decât lactate, ouă sau fructe.
În cadrul studiilor cei care au consumat conserve sau alimente congelate care depăşiseră termenul de valabilitate au susţinut că nu au păţit nimic neobişnuit. Specialiştii atrag, însă, atenţia că acestea trebuie studiate mereu cu atenţie înainte de a fi consumate, pentru a te asigura că nu au un aspect sau un miros neplăcut.
De asemenea, chiar dacă un produs arată încă bine şi nu pare alterat, dar are un miros neplăcut, cel mai bine este să nu îl consumaţi. Totuşi, testul mirosului nu este mereu relevant, în special în cazul alimentelor foarte condimentate sau aromate, care pot ascunde urmele de alterare.
Cel mai indicat este, prin urmare, să verificaţi termenul de valbilitate al unui produs alimentar atât când îl cumpăraţi, cât şi înainte de a-l consuma.