Chutney este o prezenta din ce in ce mai familiara pe rafturile magazinelor, printre borcane de zacusca si sosuri pentru paste si orez. Te-ai intrebat, probabil, la ce ai putea folosi amestecul asemanator cu un sos gros pe a carui eticheta sunt des mentionate fructe. Noi ne-am interesat si iti spunem de ce e un chutney atat de apreciat.
Istoria sosului Chutney
Chutney are o consistenta similara unui amestec intre jeleu, salsa si sos si este folosit adesea ca un condiment dulce-acrisor. In multe tari este preferat in varianta proaspata preparata dintr-un amestec de fructe, legume si mirodenii, fierte inabusit la foc mic. Desi cele mai multe variante de chutney sunt dulci-acrisoare, exista si unele picante.
Originar din India, unde este servit langa curry-uri, numele lui vine la chatni, care in indiana inseamna zdrobit, presat. La origini ingredientele sale erau zdrobite in mojar cu un pisalog si nu aveau adaugate otet sau zahar pentru a putea fi pastrate la borcan pentru mai mult timp. Acum chutney este facut in blender si are si adaos de zahar, si otet pentru a putea fi pastrat mai mult timp.
Chutney a intrat in cultura culinara europeana in secolul XVII, adus de soldatii britanici. Pe atunci reproducerile europene ale acestui fel de mancare erau numite “mangoed” pentru ca unul dintre cele mai folosite ingrediente era fructul mango.
Ce iti trebuie pentru un Chutney bun?
Chutney poate fi dulce sau picant sau o combinatie intre cele doua. Poate avea consistenta unei dulceti sau a unui gem, poate fi mai texturat sau mai fin. Cele mai des intalnite si folosite sosuri chutney contin mango, mere, pere, ceapa, zahar brun, stafide, condimente si otet.
Marul si para pot fi inlocuite cu piersici, prune, rosii, lime, lamai si chiar cocos. Iar condimentele pot fi cuisoare, usturoi, coriandru, mustar, scortisoara, ghimbir, piper cayenne, jalapenos (ardei iuti), menta, chimion sau tamarin.
Combinatii potrivite langa Chutney?
Chutney este mancat simplu in India, iar varinatele picante sunt servite langa curry, fripturi reci sau cu alte legume. In SUA si Marea Britanie a devenit la fel de popular ca mustarul sau ketchupul, asa ca este folosit la orice: de la fripturi pana la gustari cu biscuiti sarati, chipsuri sau tortilla.
Uite si alte idei pentru a folosi acest deliciu:
- Foloseste chutney dulce picant peste biscuiti sarati unsi cu crema de branza.
- Un chutney dulce merge de minune cu sunca sau mezeluri afumate.
- Orice fel de chutney merge langa curry-uri.
- Daca amesteci chutney cu maioneza il poti folosi in sandviciuri cu sunca, pui sau curcan.
- Adauga chutney intr-o salata cu pui, in dressinguri pentru salata, pe cartofi dulci copti, peste morcovi gatiti la abur sau pe friptura de pui la gratar.
Vrei sa incerci sa il pregatesti acasa? Iti dam reteta perfecta de chutney cu mango.