Vorbim astazi despre vatapá, un preparat brazilian a carui consistenta se incadreaza intre tocanita si sos. Este un fel de mancare ce imbina gusturi exotice destul de neobisnuite si surprinzatoare, mai ales pentru cei familiarizati doar cu bucataria europeana.
Vatapá are ca ingrediente principale crevetii (acestia sunt uneori inlocuiti cu peste sau carne de pui), laptele de cocos, painea, uleiul de palmier si alunele macinate. Alte ingrediente pe care le puteti folosi pentru a obtine o vatapá delicioasa sunt ceapa, usturoi, ghimbir, rosii, ardei, alunele pot fi inlocuite cu caju, painea care are rolul de agent de ingrosare cu faina de manioc (mai greu de gasit la noi), etc.
Acest fel de mancare isi are originile in Bahia, regiune situata in nordestul Braziliei, a carei bucatarie are puternice influente africane. Se spune ca numele preparatului provine din Yoruba, o limba africana, si inseamna pasta de fructe de mare condimentata; totusi acest fel de mancare nu se regaseste in meniul african.
Exista doua modalitati de a prepara vatapá, cu aceleasi ingrediente, singura diferenta fiind consistenta obtinuta: ingredientele sunt pregatite pentru a forma un sos sau sunt taiate bucatele, obtinand un fel de tocanita. Poate fi consumat alaturi de o garnitura de orez sau cu acaraje, o alta mancare traditionala in Brazilia.
Ingrediente (4 portii):
- 350 gr paine
- 3/4 ceasca alune macinate
- 1-2 ardei iuti rosii
- 3 catei de usturoi
- 1 ceapa taiata marunt
- 1 bucatica ghimbir, ras
- 2 cesti lapte de cocos
- Zeama de la o lamaie
- 1/4 ceasca ulei de palmier
- 1 ceasca apa sau supa de peste/ legume
- 250 gr creveti proaspeti medii, curatati
- ½ ceasca creveti uscati si macinati (daca nu gasiti, ii puteti inlocui cu creveti proaspeti/congelati, pe care ii treceti prin blender)
- Sare
- Piper
Se inmoaie painea in lapte de cocos, se stoarce. Se pune in blender. Intr-o cratita se pune la incalzit uleiul de palmier, se adauga ceapa, usturoiul si ardeiul iute taiate marunt, se lasa pe foc pana cand ceapa devine transparenta. Se adauga alunele macinate, crevetii macinati (sau cei proaspeti pusi in blender). Se sareaza si se pipereaza. Se adauga painea stoarsa si laptele de cocos, crevetii proaspeti, apoi apa/zeama de supa si zeama de lamaie. Se da focul la minim si se lasa pana cand mancarea se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga ghimbirul ras. Se serveste cu orez.
Pofta mare!