Pe cat de popular este ketchup-ul pe mesele occidentalilor, pe atat este de pretuit acest sos iute in traile din nordul Africii. Practic, este folosit pentru orice fel de mancare si in orice combinatie, chiar si pe paine goala. Si, la fel ca alte sosuri iuti, creeaza dependenta printre cei care adora mancarea “fierbinte”.
Amestecul de foc al Saharei
Nu e o intamplare crearea acestui sos iute tocmai in bucatariile nord-africane. In aceste zone fierbinti, condimentele puternice precum ardeiul iute sunt secretul racoririi sub arsita soarelui. Acestia contin capsaicina, o substanta cu proprietati vasodilatatoare care ajuta la eliminarea caldurii prin transpiratie. Asadar, sosul iute cu chili este obigatoriu in alimentatia popoarelor din zonele desertice pentru trece cu brio de caldura sufocanta. De aceea, tunisienii, algerienii sau marocanii pretuiesc Harissa in mesele lor zilnice.
Ingredinetele de baza pentru Harissa sunt ardeii iuti si uleiul de masline, dar in functie de regiune vei gasi si corinadru, usturoi, chimen, chimion, suc de lamaie, menta sau paprika. In functie de combinatii poate iesi un sos puternic iute, mai sarat sau mai dulce, dupa pofta bucatarului. Il gasesti in toate casele si in toate pietele si magazinele pentru ca este o marca a bucatariei locale.
Cum se face Harissa?
Totul incepe cu 10-12 ardei mici, iuti si (foarte important) uscati. Ideali sunt ardeii chili, care vor face ca sosul tau sa fie cu adevarat iute, dar poti alege si alte tipuri de ardei iuti sau un amestec de soiuri pe care le ai la dispozitie. Inmoaie in apa fierbinte ardeii timp de 30 de minute, scurge-i si indeparteaza-le semintele si coditele. Cu un blender amesteca ardeii cu 2 linguri de ulei de masline, jumatate de lingurita de sare si, daca vrei, adauga si 1-2 catei de usturoi.
Poti sa mai adaugi coriandru, chimen si menta sau orice alt condiment care crezi ca iti va fi pe plac. Reteta traditionala spune ca trebuie puse 1 lingurita de chimen si una de coriandru si o jumatate de lingurita de chimion. Pentru cei care vor sa experimenteze exista si varianta de Harissa verde cu ardei iuti vezi, spanac si menta.
Pastreaza sosul Harissa intr-un recipient care se poate inchide etans. In frigider rezista in conditii bune pana la o luna, daca mai adaugi putin ulei de masline dupa fiecare folosire.
Combinatia potrivita
Multe retete nord-africane folosesc din belsug sosul Harissa. Se potriveste perfect cu tocanite cu carne de pui sau peste, in cuscus, cu naut, cu paste, langa supe si chiar in marinade pentru carnuri. Iar daca nu esti fan al bucatariilor africane, il poti incerca cu pizza si sandvisuri cu ou.