Ce este Casu Marzu
La inceput, Casu Marzu este de fapt Pecorino Sardo, o branza traditionala din Sardinia. Apoi insa, in ea sunt introduse larve vii, care isi depun ouale si o fermenteaza.

Insa branza devine buna de consum cand este trecuta demult de starea de fermentare si intra deja in stare de descompunere.

Localnicii o mananca doar daca larvele din ea sunt vii. Daca sunt moarte, inseamna ca branza s-a stricat si este prea toxica pentru consum.


Sursa foto

Pentru ca are mii de larve vii in ea, branza Casu Marzu este considerata periculoasa pentru organism, motiv pentru care Uniunea Europeana a si interzis-o. Riscul este cel de infectare intestinala cu larve care, daca nu sunt distruse de stomac, pot sa se instaleze in intestine si sa creeze leziuni serioase. In ciuda avertizarilor legate de sanatate, localnicii din Sardinia o savureaza din plin si sustin ca au facut asta de sute de ani, fara sa aiba probleme. Ba ma mult, o mananca la ocazii speciale, precum nunti si aniversari.


Sursa foto

Ce gust are?
Daca poti sa treci peste imaginea unor larve care misuna in branza, te poti bucura de o aroma mai intensa decat cea a Gorgonzolei, sustin cei care au incercat-o.

Cum se mananca?
Branza Casu Marzu se vinde pe sub mana, iar comercializarea ei se amendeaza. Daca ajungi insa in Sardinia, poti sa intrebi discret si sa o incerci.


Sursa foto

PS: ai grija cu larvele. Acestea sunt cunoscute pentru faptul ca sar si se indreapta cu precizie inspre ochi. Asa ca... ochii inchisi si pofta buna!