< 1h
mediu
Vegetariana
Aroma de castane nu se potriveste numai cu prajiturile si focul de semineu. O poti combina reusit si cu orezul pentru a obtine un fel de mancare cu gust placut, care iti va aduce aminte de serile de iarna. Aceasta este o reteta originara din Catalonia, dar o vei gasi si in Italia, in imprejurimile Veronei, mai ales toamna cand in acesta zona se sarbatoresc castanele coapte.
Cu siguranta nu vei gasi castane coapte in orice sezon, asa ca va trebui sa cumperi castane comestibile crude pe care sa le pregatesti la tine acasa in cuptor.
Alege castane intregi ce nu au coaja despicata. Sterege-le bine cu un prosopt si cresteaza-le pe fiecare in parte, pe partea bombata. Aseaza-le pe o tava de copt si stropeste-le cu putina apa si pune-le in cuptorul incins la 220C/ gaz treapta 7. Lasa-le 10 minute pe o parte si intoarcele pe fiecare in parte. Mai lasa-le la cuptor inca 10 minute. Decojeste castanele si lasa-le pe o farfurie.
Incinge uleiul intr-un ceaun si caleste ceapa pana cand devine aurie. Adauga 1 litru de apa fierbinte, castanele coapte (intregi) si sare. Lasa-le sa fiaraba la foc mediu timp de 10 minute, amestecand din cand in cand.
Acum poti sa pui orezul, batul de scortisoara, chimionul si piperul. Daca apa a scazut si nu acopera orezul mai adauga putina apa. Lasa la fiert timp de 8 minute, apoi acopera ceaunul si lasa orezul si castanele sa fiarba la foc mic timp de inca 10 minute.
Opreste focul si lasa mancarea sa se odiheasca timp de 5 minute, astfel incat aroma castanelor coapte sa se patrunda bine cu orezul.
Serveste-l cald ca fel principal la cina sau, de ce nu, ca desert.
- orez
- sare
- piper negru boabe
- 1 litru apa
- 1/4 lingurita chimion
- 1 bat scortisoara
- 2 linguri ulei masline
- 20 castane coapte, fara coaja
- 1 ceapa
- 300 g orez alb cu bob lung