Din fericire, această băutură nu este doar gustoasă, ci are si o serie de beneficii pentru sănătate atunci când este consumată cu moderație.

Diferite studii au asociat consumul de cafea cu reducerea riscului de boli de inimă, diabet și Parkinson, printre alte afecțiuni, de exemplu.

Cu toate acestea, un expert a avertizat împotriva unui obicei comun pe care îl au mulți dintre băutorii de cafea, deoarece poate minimiza unele dintre beneficiile pentru sănătate.

Într-un video postat pe platforma de socializare TikTok, neurologul Robert Love a sfătuit: "Nu adăugați niciodată lactate în cafea".

El a explicat: "Dacă vreți să beneficiați la maximum de avantajele cafelei, nu trebuie să adăugați niciodată lactate în cafea.

Cafeaua, una dintre cele mai bogate băuturi în polifenoli

"Așadar, lactatele - lapte, smântână - au un gust grozav în cafea, înțeleg perfect, însă ele reduc foarte mult din beneficiile pe care le are aceasta. De exemplu, cafeaua este cea mai importantă sursă de polifenoli".

Cafeaua este, de fapt, una dintre cele mai bogate băuturi în polifenoli consumate la nivel mondial, conținând 214 mg de polifenoli totali la 100 ml.

Se crede că polifenolii oferă protecție împotriva dezvoltării anumitor tipuri de cancer, a bolilor cardiovasculare, a diabetului și a bolilor neurodegenerative.

"Așadar, culoarea închisă a cafelei este foarte benefică pentru bacteriile noastre intestinale și pentru creierul nostru", a continuat Robert.

"Are proprietăți antioxidante, iar atunci când adăugați lactate la cafea, proteinele și lactatele se leagă de polifenolii din cafea și reduc absorbția.

"Așa că atunci când adăugați lactate, fie că este vorba de lapte de vacă obișnuit sau de smântână, acestea se vor lega de polifenoli și vor reduce capacitatea organismului de a absorbi acești polifenoli sănătoși și de a obține beneficii din ei.

Sfatul său a fost susținut de o analiză științifică, publicată în The Journal of AOAC International în 2019, care a analizat efectele combinării laptelui cu o serie de alimente care conțin polifenoli, inclusiv cafeaua.

Aceștia au văzut că polifenolii reacționează cu ușurință cu componentele din alte alimente cu care sunt combinate, ceea ce, la rândul lor, le afectează proprietățile nutriționale.

Revizuirea a concluzionat că adăugarea de lapte reduce proprietățile antioxidante ale polifenolilor din cafea, prin urmare "diminuează dramatic sau afectează proprietățile benefice pentru sănătate ale acestor băuturi".'

Sursa foto: Shutterstock.com