Potrivit informatiilor din brosura editata de Asociatia "Turist in Bistrita-Nasaud", usturoiul este bine sa fie consumat crud, pentru ca multe dintre principiile sale terapeutice dispar prin fierbere. Printre beneficiile sale cunoscute se numara intarirea imunitatii, tratarea bolilor pulmonare, a bolilor de inima, dar si a gripei, combate reumatismul, diabetul si infectiile urinare, scrie Agerpres.
Unul dintre leacurile pe care vi le puteti prepara singuri este tinctura de usturoi. Aveti nevoie de doua capatani de usturoi si de niste tuica - iar tuica de prune de Bistrita este la fel de cunoscuta la Festivalul Usturoiului. intr-o sticla de culoare inchisa se toarna o treime tuica, capatanile de usturoi pisate si se completeaza cu apa fiarta, racita in prealabil. Amestecul se lasa la macerat timp de 48 ore, la intuneric. Cum se ia tinctura de usturoi? Cate zece picaturi de doua-trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa. Este buna in tratamentul afectiunilor respiratorii, pulmonare, circulare, ajuta la scaderea colesterolului si poate preveni infarctul miocardic.
Cat despre retete cu usturoi, realizatorii brosurii au ales sase dintre cele mai gustoase. Printre acestea se numara untul de usturoi, care se prepara dintr-un pachet de unt, o capatana mare de usturoi, o ceapa mica, o legatura de patrunjel, o jumatate de lingurita de ulei si piper. Usturoiul curatat se pune intr-o strecuratoare de metal, care se asaza pe o oala cu apa, pe aragaz. Se lasa cinci minute din momentul in care fierbe apa. in robotul mixerului puneti untul moale, taiat cubulete, ceapa taiata marunt, usturoiul si piperul. Se mixeaza, apoi se adauga uleiul si patrunjelul taiat, pana se obtine o pasta fina. Puteti pastra untul de usturoi intr-un borcan, la frigider, si va ideal servit pe paine prajita, ca baza pentru sandvisuri sau langa o friptura.
O alta reteta delicioasa, numai buna de preparat la o iesire la iarba verde, este puiul la ceaun cu usturoi. Aveti nevoie de un pui, 100 ml ulei, 50 ml apa, cinci catei de usturoi si piper dupa gust. Puiul curatat si taiat se sareaza si se adauga in ceaun peste uleiul incins. Se lasa sa se prajeasca bine pe ambele parti, dupa care se adauga apa calda. Se tine pe foc pana scade apa, apoi se adauga usturoiul pisat si piperul. Cand este gata, puiul se asaza pe un platou, se decoreaza cu patrunjel verde si va fi numai bun servit langa o mamaliga aburinda.