Pentru fiecare ocazie pe care trebuie sa o sarbatoresti de Craciun si Anul Nou inchinand un pahar, avem cateva sfaturi care sa te scota din incurcatura.

Vizitele la mama acasa

Ca e mama lui sau a ei, nu are importanta. Cand mergi sa iti vezi rudele de sarbatori intotdeauna vor fi multe bauturi de degustat. Si cu cat mai multe, cu atat mai rau. Daca stii ca nu iti place tuica de prune (productie de casa) sau stii ca nu vei putea face fata numarului de pahare cu vin rosu stors de rude in toamna, mai bine vii cu provizii proprii. Alege bautura care stii ca iti place si proclama-te barmanul casei pentru sarbatori. Asa vei putea sa le oferi tu altora de baut, fara sa consumi prea mult. In plus, vei putea sa pregatesti niste cocktailuri mai putin alcoolice, care ii vor feri si pe ceilalti de mahmureala.

Gazda pentru rude si familie

De data asta tu esti cel care controleaza bauturile si cantitatea de alcool pe care o vor bea toti ai casei. Asta nu inseamna ca ii tii pe uscat. Vei avea avantajul sa le oferi bauturi bune, in ordinea potrivita si fara sa le amesteci intre ele decat daca faci un cocktail. Ai grija si la cantitatea de alcool pe care o consumi personal. Nu vrei sa te ia somnul cu toti musafirii in casa.

Petrecerile firmei

Multe companii incheie anul cu o petrecere pentru angajati. Nu incurca insa atmosfera relaxata intre colegi cu o betie intre prieteni. Daca nu vrei sa auzi poante pe seama ta in urmatorul an si nici nu vrei sa fii carat de sefi acasa, bea cu moderatie. Asta inseamna o singura bautura daca a doua zi ai o intalnire importanta dimineata. Doua bauturi daca petrecerea nu are si un meniu consistent. O bere si un pahar de vin sau doua beri si un cocktail slab sunt suficiente pe parcursul mai multor ore de petrecere, mai ales daca nu esti prea vechi in firma si daca seful este prezent.

Cu colindul

La astfel de iesiri in oras fie tii pasul cu gasca si te distrezi pana la ziua, fie treci in tabara celor care vor avea grija sa ajungeti intregi acasa. Depinde pe unde si pe cine colindati. Pregateste-te oricum de o sesiune lunga de degustare de vin fiert, tuica fiarta, punch sau eggnog (un cocktail pe baza de ou importat de la britanici).

Impodobirea bradului si impachetarea cadourilor

In multe cazuri si aceste evenimente se transforma in petreceri ad-hoc. Iar daca nu vrei sa te faci de ras cantand colinde, chiar daca esti in familie, rezuma-te la degustari de vin. Nu trece insa pragul unei sticle pe care sa o imparti in cel putin doi.