Una din legile lui Murphy spune ca o felie de paine unsa cu unt, scapata din mana, are o probabilitate mai mare de a cadea cu fata unsa in jos. De cate ori nu ti s-a intamplat si ai aruncat bunatatea de felie la gunoi? Daca te misti, insa, sufiecint de repede ai putea sa o mananci.

Cel putin asta sugereaza cercetatorii britanici de la Universitatea Aston care spun ca “regula celor 5 secunde” poate fi aplicata, intrucat alimentele scapate pe jos pot fi mancate fara riscuri deosebite pentru sanatate, mai ales daca este vorba despre felii de paine prajita.

Cercetatorii mai au descoperit si ca pastele si dulciurile sunt alimentele care se supun cel mai bine acestei reguli, dupa ce au facut acelasi test cu paine prajita, paste, bisuiti si dulciuri lipicioase, lasate sa stea pe podea intre 3 si 30 de secunde.

Studiul a mai aratat ca in afara de timp, mai exista un factor important pentru transferul bacteriilor periculoase: tipul de pardoseala. Suprafetele acoperite cu mocheta sunt cele care transmit cele mai putine bacterii, in timp ce riscul de infestare creste daca podeaua este laminata sau acoperita cu gresie.

Suprinzator a fost raspunsul adultilor chestionati in timpul studiului. 87% dintre ei au spus ca mananca alimente scapate pe jos sau au facut asta in trecut. O mare parte dintre ei declara ca respecta "regula celor 5 secunde".

Sursa: Mother Nature Network