Pana acum oamenii de stiinta de la IBM au uimit lumea cu un computer care poate sa bata concurentii show-ului TV “Stii si castigi”, iar acum isi ascut mintea si incearca sa creeze un computer care se poate pune in locul oricarui competitor in show-ul TV “Iron Chef”.

De ce retetele noi si mancarea sunt cele doua lucruri pe care noul computer trebuie sa le inteleaga? “Pentru ca mancarea este un lucru de care toata lumea se loveste si toata lumea are nevoie. Este cea care defineste o cultura”, spune Lav Varshney, cercetator IBM, pentru blogul The Salt.

Creativitatea culinara nu inseamna numai inventarea unor feluri noi. Varshney si colegii sai spera sa realizeze un computer care sa vina nu numai cu retete noi, ci si cu unele gustoase si mai ales sanatoase, care sa nu puna in pericol silueta.

Cum poti transforma un computer intr-un geniu culinar? Primul pas este sa ii dai acces catre o baza de retete care au fost folosite si testate cu succes pana acum. Apoi, cercetatorii le vor amesteca intre ele, vor inlocui ingrediente si vor genera astfel milioane de idei noi pentru retete. Al doilea pas este sa ia toate aceste milioane de idei noi si sa le gasessca pe cele mai bune dinte ele. Pentru a face asta, cei de la IBM incearca sa prezica ceea ce oamenii vor considera cel mai gustos, bazandu-se pe principii din chimie si psihologie.

Insa, nu numai rezultatul gustos este important pentru cercetatorii IBM. Si noutatea retetelor primeaza in alegeri. Combinatii precum ardei si ceai negru, branza cu mucegai si ciocolata neagra, turmeric si coacaze sunt printre cele vizate, iar computerul pe care il construiesc a venit deja cu cateva idei inovatoare. De pilda, una dintre retetele noi a fost o combinatie intre paella spaniola si curry-ul indian. Rezultatul? Un fel de mancare cu multe condimente indiene, cartofi, carne de porc si vita si un topping de mango si rom. Iar echipa de la IBM care l-a incercat spune ca are un gust extrem de bun.

Lav Varshney spune ca sperantele lor sunt legate de crearea unor meniuri sanatoase pentru copii in scoli. In plus, spera sa combata obezitatea prin crearea unor feluri de mancare capabile sa satisfaca poftele fara sa adauge prea multe calorii in dieta.

Proiectul e abia la inceput, iar un prototip al computerului bucatar ar putea fi prezentat de IBM peste cel putin 5 ani.

 Sursa: The Salt