Niciunul din studiile de pana acum nu te-a convins sa renunti la mancaruri prea grase, prea dulci sau prea sarate, procesate si prajite in mult ulei? Poate cea mai noua descoperire a cercetatorilor de la Universitatea din New South Wales, Australia, te va convinge.
E drept ca studiul nu a fost facut pe subiecti umani, ci pe soareci de laborator, dar oamenii de stiinta sustin ca rezultatele sunt remarcabile. Dupa o dieta bogata in zahar, micile rozatoare aveau o memorie redusa. Si asta in numai 6 zile.
Liderul echipei de cercetare, Margaret Morris, spune ca o dieta defectuoasa a fost asociata cu un declin cognitiv rapid, iar animalele de laborator nu se mai descurcau intr-un spaiu bine definit pe care il cunosteau inainte.
In plus, acesta nu este singurul studiu care leaga junk food-ul de o activitate deficitara a creierului. Un studiu al Universitații din Montreal arata ca junk food-ul, in cantitati mari, schimba chimia creierului, ducand la simptome asociate depresiei sau anxietatii. Excesul de grasimi din astfel de alimente, afecteaza productia de dopamina, ceea ce explica starea de satisfactie pe care o avem cand le consumam – dar frustrarea care apare cand nu le mai consumam. Prea mult junk-food afecteaza capacitatea de invatare, acuitatea gandirii si memoria.