Potrivit Stirileprotv.ro, fermierii din Romania au renuntat la porumb pentru culturile de dovleac pe motiv ca sunt tot mai profitabile, iar cererea este in crestere. Daca in urma cu cativa ani era dat porcilor, acum dovleacul a ajuns in meniurile restaurantelor, dupa modelul occidental.
De la supa si placinta, pana la piure, dovleacul poate fi consumat pe toata perioada sezonului rece. Iar restaurantele de cinci stele au cerere pentru el. Iata un delicios risotto cu dovleac si scoici Saint Jacques.
Stefan Popescu, bucatar: "L-am facut cremos, am pus parmezan mascarpone, scoicile Saint Jacque."
Supele sunt insa cele mai cautate.
Stefan Popescu, bucatar: "Crema de dovleac, tajin cu dovleac, piure. Asa cum vedeti, bostanul de acolo asa se dadea la porc. Acum putem sa facem supe crema. Avem o supa crema de dovleac cu dovleac, telina, pasta tahia de dovleac, unt."
Iar desertul din acest sezon trebuie musai sa contina dovleac, miere, nuci, fistic si scortisoara.
Nutritionistii spun despre dovleacul placintar ca este un fruct minune, care ne ajuta sa ne mentinem glicemia constanta si sa nu ne ingrasam.
Marie Vranceanu, nutritionist: "Contine o cantitate mica de carbohidrati, 3,5 grame/100 de gr, dar pentru ca contine cantitati mari de pectine si mucilagii, eliberarea acestor carbohidrati se face treptat, nu influenteaza asupra glicemiei noastre si poate fi consumat si de persoanele care sufera de diabet.”
Iti recomandam 5 retete cu dovleac de incercat in aceasta perioada!