Cercetarile au inceput in 1970. De atunci si pana in prezent, peste 6000 de barbati cu varste cuprinse intre 21 si 75 de ani s-au oferit voluntari. In prima etapa, acestia au fost rugati sa completeze intr-un chestionar frecventa cu care consuma ceai, cafea, bauturi alcoolice sau tutun.

Putin sub un sfert dintre participantii la studiu s-au declarat mari consumatori de ceai. 6.7% dintre acestia au fost diagnosticati ulterior cu cancer de prostata.

Seful echipei de cercetatori, dr Kashif Shafique, nu isi propune sa conteste studii anterioare care sustineau consumul de ceai, afirmand ca este benefic pentru organism, ci doar sa traga un semnal de alarma:

„Nu stim daca ceaiul chiar reprezinta un factor de risc sau daca bautorii de ceai sunt de fapt mai sanatosi si ajung la varste mai inaintate la care cancerul de prostata este mult mai des intalnit.

Cu toate acestea, dupa ce am ajustat toate variabilele, procentul celor care s-au imbolnavit a fost mai mare in randul marilor bautori de ceai.”

Vestea buna, pentru ca exista si o astfel de veste, este ca barbatii care consuma ceai in cantitati mari, sunt mai putin expusi riscului de a deveni supraponderali sau de a avea probleme cu nivelul colesterolului.

Sursa: bbc.co.uk

Tags: studiu, ceaiuri